Janšev poslanski sedež še prazen

Zapleti: Božo Predalič še ni odgovoril, ali bo prevzel šefov mandat.

Objavljeno
24. oktober 2014 20.01
Ljubljana 06.08.2009 - Zaslišanje Boža Predaliča na gospodarskem oddelku PU Ljubljana.foto:Blaž Samec/DELO
P. J., Z. P., notranja politika
P. J., Z. P., notranja politika
Ljubljana – Državna volilna komisija (DVK) poslancev še ni obvestila, kdo bo zasedel sedež predsednika SDS Janeza Janše, čeprav je predsednik DZ Milan Brglez že pred desetimi dnevi pozval, naj to storijo. Predsednik DVK Anton Gašper Frantar je za prihodnji teden sklical sejo. A pogovarjali se bodo le o postopku po seznanitvi DZ o prenehanju mandata Janši. Na dnevnem redu ni predloga, kdo bi sedež lahko prevzel.

Zato je malo verjetno, da bi prihodnji teden že potrjevali novega poslanca SDS. Tega DVK ne more ponuditi, ker nekdanji generalni sekretar vlade Božo Predalič, ki je bil po rezultatu v okrajih volilne enote Ljubljana Bežigrad tretji za Janšo in Jožetom Tankom, še ni sporočil, ali bo prevzel ali zavrnil mandat. Tudi pošte še ni prevzel. Zato tudi še ni začel teči rok, po katerem obvelja, da je mandat zavrnil, če ne odgovori.

Sejo DVK je Frantar za prihodnji teden sklical, da bi odpravili vrsto dilem. Kaže namreč, da bo zapletov še veliko in da se lahko končajo tudi na sodiščih, kjer bi bila lahko tožena tudi DVK. Eden od razlogov so tudi opozorila zastopnika liste SDS, da pošte Predaliču DVK sploh ne bi smela pošiljati, ker DZ ni sprejel sklepa, da se Janši mandat odvzame in je torej še poslanec. Z razlago, da so odločali na napačen način, se strinja tudi nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic.

Možne izredne volitve

Kot smo poročali v Delu, so v dveh podobnih primerih (pri poslancu Srečku Prijatelju in svetniku Francu Kanglerju) izglasovali sklep o odvzemu mandata, vendar je pri Prijatelju DVK predlagala novega poslanca, pri Kanglerju pa razpisala izredne volitve za njegov sedež. Pri Janši pa se je večina odločila za drugačno pot in zavrnila sklep, da bi mu dovolili opravljati poslansko funkcijo, po tem pa še niso odločali, da mu mandat odvzamejo. Mandat Janši ugasne po zakonu, so pojasnjevali iz koalicije.

Med pravniki v SDS je slišati, da se je koalicija za nov način odločanja odločila, da bi Janši otežili obrambo: če ni sklepa o odvzemu, je to težje spodbijati pred ustavnim sodiščem. Zadrega za DVK pa je, ker ni sodišč, da bi lahko presojala pravilnost procedure v DZ, po kateri so jih pozvali, naj sporočijo, komu pripada Janšev mandat. Eden od razlogov za sejo DVK je tudi premislek o postopkih, če se Predalič ne bo odzval in bi morali odločiti, da je s tem izgubil pravico biti poslanec. Proti temu sklepu bo imel pravico do pravnega spora. Čisto na koncu pa bi, če nobeden od kandidatov SDS v volilni enoti (VE) ne bi bil pripravljen prevzeti mandata, DVK morala v VE Ljubljana Bežigrad prvič v zgodovini razpisati izredne volitve za en sam sedež v DZ.

Težave s sprejemanjem dejstva, da Janša ni več poslanec, se odražajo tudi pri oblikovanju komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. SDS je namreč znova predlagala Janšo, ker so prepričani, da ima po zakonu in ustavi še vedno poslanski mandat. Predsednik DZ Milan Brglez je povedal, da zaradi poteze SDS komisije še ne bo mogoče ustanoviti. Poslancem iz opozicijske stranke je svetoval, naj do srede posredujejo nov predlog, ki bo usklajen z zakonom.