Janševa misija EPP končala delo v Sloveniji

Po navedbah predsednika SDS je ugotovila, da so »vzorci neuspešne tranzicije podobni kot v Romuniji in Bolgariji«.

Objavljeno
19. julij 2013 17.33
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - »Prišli so iz prve roke preveriti, kakšen je gospodarski, finančni in politični položaj, ker dobivajo zelo različne informacije,« je predsednik SLS Franc Bogovič danes potrdil, da se je tričlanska delegacija stranke v četrtek sestala z delegacijo Evropske ljudske stranke (EPP), ki je v Sloveniji. Bogovič je povedal, da je šlo za neformalen pogovor z željo, da o tem ne bi obveščali medijev in javnosti. Tako neformalen, da niti formalnih predhodnih vabil ni bilo.

Zakaj je padla vlada Janeza Janše?

Zdi se, da največja stranka v evropskem parlamentu preverjanje, kaj se dogaja v Sloveniji, opravlja tudi po informacijah in razlagah iz največje stranke desnega pola v Sloveniji, ki jih je SDS tudi javno objavila po padcu vlade Janeza Janše, ko je protikorupcijska komisija objavila svoje ugotovitve in po kasnejši sodbi prvostopenjskega sodišča v primeru Patria. Eno od teh pisem iz začetka leta v angleškem jeziku, v katerem je bilo poslano v Bruselj, objavljamo v celoti.

Predsednik stranke SDS Janez Janša je danes na tviterju potrdil, da je misija EPP prišla na njegov predlog, in dodal, da je »po številnih pogovorih zaključila obisk v Sloveniji. Vzorci neuspešne tranzicije so podobni kot v Romuniji in Bolgariji«.

Sicer pa sta se nekdanji predsednik evropskega parlamenta Jerzy Buzek in podpredsednica EPP Anca Boagiu v parlamentu pogovarjala tudi s predstavniki Pozitivne Slovenije, med katerimi ni bilo premierke Alenke Bratušek, isti dan v predsedniški palači s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Ne pa tudi z vodstvom NSi, najmanjše od treh strank, ki so iz Slovenije članica Evropske ljudske stranke. So se pa predstavniki EPP danes pogovarjali z nekdanjim ministrom za obrambo Alešem Hojsom, ki je tudi podpredsednik NSi. Po neuradnih informacijah se zdi, da so se predstavniki EPP že sestali z večino večjih strank, le da tega zaradi dogovora povsod ne razglašajo ali potrjujejo.

Po neuradnih podatkih je predstavnike evropske ljudske stranke poleg informacij o gospodarskem položaju zanimalo predvsem »stanje demokracije«, torej kakšen bi lahko bil razplet sodnega procesa Patria proti nekdanjemu premieru in predsedniku SDS Janezu Janši, kako resen problem je nostalgija po prejšnjem sistemu, obujanje simbolov socializma ...

Jakič: »Otroci z lesenimi puškami...«

Po pogovorih s predstavniki EPP je obrambni minisiter Roman Jakič vsebino komentiral po twiterju z:

»Danes gostil delegacijo Evropske ljudske stranke (EPP), ki so ji prijatelji iz SLO povedali, da koalicijske vladne stranke usposabljajo otroke v rdečih rutkah in z lesenimi puškami z namenom rekonstrukcije komunizma in promocije evroskepticizma. Halo?«

Evropski poslanec NSi Lojze Peterle je, ko smo preverjali, povedal, da se je pred časom v Bruslju srečal z Buzekom, ko se je ta pogovarjal z več slovenskimi evroposlanci o položaju v Sloveniji, ne ve pa natančno, kakšen mandat predsednika EPP Wilfrieda Martensa ima Buzek na obisku v Sloveniji v teh dneh.