»Janševa« parcela brez kupca

Imosu ni uspelo prodati zemljišča za 149.000 evrov.

Objavljeno
26. maj 2014 21.23
Trenta, Zemljišča Janeza Janša
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Sporne parcele, ki je bila v lasti Janeza Janše v Trenti, zaradi katere ga je NPU tudi ovadila, Imosu ni uspelo prodati po ceni 149.000 evrov. Na upravni enoti Tolmin pojasnjujejo, da se je enomesečno obdobje za prodajo zemljišča izteklo v petek.

Nekdanje zemljišče Janeza Janše v Trenti v velikosti dobrih 15.000 kvadratnih metrov na desnem bregu Soče je zanimivo zato, ker je bilo predmet preiskave Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in na podlagi njenega poročila tudi podlaga za ovadbo prvaka SDS.

Nacionalni preiskovalni urad je konec lanskega leta na tožilstvo posredoval kazensko ovadbo zaradi utemeljene domneve, da je bila vrednost parcele v Trenti v nepremičninskem poslu med Janšo in gradbenim podjetjem Imos preplačana. Poleg Janše pa so bili ovadeni še nekdanji direktor Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor podjetja Eurogradnje Klemen Gantar, ki je zemljišče v Trenti odkupilo za 131.000 evrov. Kupnina v tej višini je končala pri Janši, ki jo je položil na račun Imosa za nakup stanovanja na Komenskega (za katero je plačal 250.000 evrov), Imos pa je nato zemljišče od Eurogradenj odkupil za 146.000 evrov. Policija in tožilstvo v tem primeru očitajo Janši sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic in protipravne pridobitve premoženja v višini 100.000 evrov.

Kmetijsko zemljišče drago kot žafran

Janša se pred očitki o goljufiji brani z argumentom, da je parcelo v Trenti kupil leta 1992 s honorarjem od prodaje knjig in da gre za zazidljivo zemljišče s hišno parcelo, kjer sicer stoji napol podrta stara kmečka hiša, a v bližini avtokampa in večjega apartmajskega objekta. Janša prav tako trdi, da se je cena zemljišča v 13 letih od nakupa do prodaje 2005 močno dvignila. Prvak SDS je ves čas trdil, da je parcela v Trenti na atraktivni lokaciji, na kateri lahko investitor zgradi turistično naselje v idiličnem okolju, zato da tudi cena ni pretirana.

A dejstva govorijo drugače, saj se zemljišče zdaj prodaja po zakonu o kmetijskih zemljiščih, kar pomeni, da imajo sosedje ali občina predkupno pravico. Poleg tega je parcela sredi Triglavskega narodnega parka, kjer je zelo težko doseči spremembo namembnosti; kot nam je znano, Imos na občini Bovec tudi ni nikoli sprožil postopka za spremembo namembnosti zemljišča. Na Upravni enoti Tolmin pojasnjujejo, da ima prodajalec po neuspeli prodaji možnost ponovne prodaje, a ta mora zaradi vrste zemljišča potekati prek upravne enote.

Kakšna bo odločitev Imosa (ki je v stečaju) po prvi neuspeli prodaji zemljišča v vrednosti 149.000 evrov, še ni znano. Je pa gotovo, da bi v primeru uspešne prodaje padel v vodo ključni argument kriminalistov in tožilstva, da je bila nekdanja Janševa parcela v Trenti preplačana.