Janšo zapušča sedem poslancev

Nezadovoljstvo v SDS inscenirano za okupacijo NSi (Prvoaprilska šala).

Objavljeno
31. marec 2016 21.47
N. R.
N. R.

Dan po prvem aprilu: Ni res, da je Janšo zapušča sedem poslancev.

Na Delovi spletni strani in v časopisu ste včeraj lahko prebrali novico, da Janšo zapušča sedem poslancev. Domišljija je včeraj razpela krila, zdaj pa se že vrača nazaj na trdna tla. Dan je bil pač takšen, da smo si to lahko privoščili.

***

Ljubljana – Tvit Janeza Janše o novinarskih prostitutkah vendarle ne bo tako nedolžen, kot se je zdelo po prvih odzivih. Kot je mogoče izvedeti iz virov stranke SDS, bo Janšev tvit in vsi kasnejši, ki so mu sledili o tej temi, povzročili eksodus nezadovoljnih poslancev SDS.

Čeprav je poskušalo vodstvo SDS v preteklih dneh na vse načine sanirati škodo, ki jim je nastala po objavljeni zgodbi, da v poslanski skupini te opozicijske stranke narašča nezadovoljstvo ter da o morebitnem prebegu razmišlja kar nekaj poslancev, je predsednik SDS Janez Janša s svojim tvitom vse skupaj le še pospešil. Zato tudi ne preseneča, da je vladajoča koalicija ponujeno priložnost pograbila z obema rokama in za danes, na dan norcev, sklicala parlamentarni odbor za kulturo, na katerem bodo poslanci obravnavali njegovo nespodobno komuniciranje.

Dobri poznavalci razmer v SDS opozarjajo, da zloglasnega »čivka« predsednika stranke ni posredoval naprej ali ga »všečkal« nobeden od poslancev. »To se doslej še ni zgodilo, kar priča o tem, da mnogi poslanci SDS niso zadovoljni zaradi tega,« pojasnjuje naš vir, ki želi ostati neimenovan. Da se je koalicija odločila sklicati odbor o tej temi – kar se je v dvoletnem mandatu zgodilo prvič – pa po pojasnilih dobrih poznavalcev ozadij pomeni, da se je okoli SDS spletla odločna koalicija. »Razmere so prave, SDS se trese do temeljev. Pomenljivo je, da je Janšo zapustila tudi tajnica Jožeta Pučnika. Če bi bil ta še živ, bi svojemu varovancu zagotovo izrekel ukor zaradi vedenja, če ne še kaj hujšega, ker se tako ne obnašajo resne evropske demokratične stranke,« pravi vir.

Prevzem NSi

Kot je mogoče izvedeti, bo največjo opozicijsko poslansko skupino zapustilo vsaj sedem poslancev SDS, ki jim Janševo »čivkanje« najbolj preseda. Po parlamentarnih kuloarjih se širijo špekulacije, da bi lahko večina prestopila v njim sorodno NSi in da o tem potekajo intenzivna pogajanja. V NSi to za zdaj zanikajo, ker so prišli na sled informaciji, da bi lahko za načrtovanim prestopom poslancev bibličnih razsežnosti stal skrivni načrt, ki so ga kreatorji poimenovali Prevzem (po Premikih in Okopih). Po teh podatkih naj bi bilo nezadovoljstvo poslancev SDS inscenirano, Janša pa naj bi s čivki načrtno ustvarjal vtis še večjega nezadovoljstva ter s tem legitimnosti domnevnega prestopa poslancev SDS k NSi. Janša se je namreč pripravljen začasno odpovedati sedmim poslancem, ker bi ti po prestopu v sestrsko stranko v njej pravzaprav sprožili puč in jo prevzeli. Zeleno luč za akcijo je po naših informacijah Janša dal zatem, ko je postalo jasno, da namerava NSi bojkotirati vseljudsko zborovanje Obranimo Slovenijo, ki bo jutri v središču Ljubljane.