Javni sektor: časa za pogajanja vse manj

Vlada in sindikati javnega sektorja še vedno vztrajajo pri svojih stališčih.

Objavljeno
01. november 2015 18.27
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana – Pogajanja vlade s sindikati javnega sektorja se bodo nadaljevala tudi danes. Časa za dogovor je vse manj, a sta obe strani v četrtek vsaj nekoliko zbližali stališča. Razlike kljub temu ostajajo precejšnje.

Vladna stran je na zadnjih pogajanjih ponudila nov približevalni predlog, s katerim je nekoliko popustila pri višini regresa in pri datumu, ko naj bi se sprostila plačna lestvica. S svojim nasprotnim predlogom so popustili tudi sindikati, a obe strani ostajata trdno pri svojih stališčih.

Po napovedih ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja bosta obe strani v morebitni dogovor vnesli nekatere predloge, kaj se bo uredilo v kolektivnih pogodbah. Vladna stran bo do danes, ko se pogajanja nadaljujejo, pripravila nov uradni nasprotni predlog.

Ob tem je Koprivnikar povedal, da so se o tej problematiki pogovarjali tudi na seji vlade in da ima zagotovila, da bo sindikate v prihodnjem tednu s širšo situacijo seznanil finančni minister, morda pa tudi premier.

Koprivnikar ocenjuje, da je razlika v predlogih vladne in sindikalne strani še vedno tako velika, da ključno vpliva na finančno stanje države in celotnega proračuna, oba strani pa se finančno še vedno zelo razhajata. Zato se vladni pogajalci počasi približujejo fazi, ko bodo na pogajalsko mizo dali zadnji predlog, ki ga vlada še lahko sprejme.

Tudi predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pravi, da sta obe strani blizu tej točki, a verjame, da se bo vlada korektno pogajala do konca, in dvomi, da bo prišla z ultimativnimi zahtevami. Tudi zato, ker je bil po njegovih besedah v četrtek storjen pomemben korak naprej. Vlada se je namreč pri plačni lestvici premaknila s točke, pri kateri je doslej ves čas vztrajala, to pa je po njegovem pomemben korak k zbližanju, zato je ob pogajanjih bolj optimističen, kot je bil doslej.

Časa za pogajanja je še približno dva tedna, ko se bo iztekel skrajni rok, do katerega mora državni zbor potrditi proračun za prihodnje leto.