Javni sektor: o sporu s sindikati tudi koalicija

Vlada premleva varčevalni predlog sindikatov.

Objavljeno
30. november 2014 20.17
23.1.2013 Ljubljana, Slovenija. Stavka javnega sektorja. Zaposleni v izobrazevanju, zdravstvu in drugi so se zbrali na Presernovi ulici, pred vladno zgradbo.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Mario Belovič, notranja politika, STA
Mario Belovič, notranja politika, STA
Ljubljana – Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja se bodo danes sestali na verjetno zadnjem poskusu, da bi se dogovorili o varčevalnih ukrepih na področju plač za prihodnje leto. Pogajanja bi se morala nadaljevati že v petek, a jih je vlada prestavila, ker potrebuje več časa za odločitev o svojih nadaljnjih korakih.

Sindikati so v petek zavrnili približevalni predlog vlade, ki – poleg podaljšanja že veljavnih ukrepov – še vedno vztraja pri približno 70 milijonih evrov dodatnih varčevalnih rezov v plače v letu 2015. Vladi so namesto tega sporočili, da bi privolili v podaljšanje ukrepov, zavračajo pa kakršnekoli dodatne posege. Minister za javno upravo in glavni vladni pogajalec Boris Koprivnikar je ocenil, da zadnji predlog sindikatov pomeni bistveno odstopanje od pričakovanj vlade, zato je odgovor zahteval temeljitejši premislek. Odločitev vlade bo predvidoma znana danes, na to temo pa se je sestala tudi vladajoča koalicija, saj minister pričakuje, da se bosta o razmerah izrekli tako vlada kot koalicija. »Ko bomo imeli odgovore, kako ravnati v tej situaciji, jih bomo poslali sindikalni strani in tudi javnosti.« Namen koalicijskih usklajevanj je, da soočijo različna stališča in sprejmejo skupno stališče. »Gre za usklajevanje, ne pa neusklajenost,« zatrjuje Koprivnikar.

Ali je vlada pripravljena popustiti, noče špekulirati, ker to ni njegova odločitev, ampak je problem širši. Po njegovih besedah gre namreč za zelo pomembno spremembo, ki »odločilno vpliva tudi na zasnovo finančne konstrukcije v letu 2015«.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja je za 3. december že napovedala protest pred vladnim poslopjem, pri tem pa jih bodo – poleg drugih sindikatov javnega sektorja – podprli tudi kolegi iz industrijskih sindikatov. Sindikati ob vladnem prelaganju pogajanj ugotavljajo, da je njihov predlog ukrepov vreden tehtnega premisleka, in verjamejo, da se bo vlada odločila pravilno in ga sprejela. Dodatne informacije, kako se bodo sindikati v prihodnje odzivali na zaostrene razmere v državi, bodo na voljo danes. Če bodo pogajanja propadla, se bodo razmere v državi gotovo zaostrile, vse več sindikatov pa se že pripravlja na stavko.