Jazbec bo vladi o sanaciji bank spet pojasnjeval prihodnji teden

Zaradi odhoda v tujino guvernerja Banke Slovenije je za vsa pojasnila zmanjkalo časa.

Objavljeno
18. februar 2015 14.28
Pogovor z novinarji Boštjana Jazbeca v Banki Slovenije 14.januarja 2014
Je. G., Pi. K., Delo.si, STA
Je. G., Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana − Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec bo pojasnila vladi glede ukrepov za sanacijo bank nadaljeval na prihodnji seji vlade, saj je danes zaradi njegovega odhoda v tujino zmanjkalo časa, je ob odhodu s seje povedal prvak SD Dejan Židan. Po njegovih besedah je razprava odkrita, vprašanj ministrov mnogo, guverner pa odgovarja poglobljeno, poroča STA.

Guverner je sicer sejo vlade zapustil brez izjav novinarjem. Po Židanovih besedah so njegovi odgovori sicer dobri, a je še kar nekaj vprašanj. Razprave tako danes niso končali.

Židan je dejal, da je sam Jazbecu postavil 14 vprašanj, odgovori pa da so poglobljeni. Pojasnil je tudi nekatera ozadja, ki jim doslej niso bila dovolj znana, je še dodal Židan, ki za zdaj tudi ne more reči, da Jazbec nima njegovega zaupanja.

Jazbec bo sicer ukrepe za sanacijo bank, o katerih so se pojavili sumi nepravilnosti, zagotovo pojasnjeval tudi na izredni seji državnega zbora v začetku marca.

Tudi minister za zunanje zadeve in prvak Desusa Karl Erjavec je zadovoljen s pojasnili guvernerja, ki je zagotovil, da so bili vsi postopki v zvezi z dokapitalizacijo bank opravljeni v skladu s predpisi in pravnim redom EU. Res pa je, da še ni odgovoril na vsa vprašanja, je dodal Erjavec. Na svoja vprašanja je prejel odgovore in ocenjuje, da ni bilo v postopkih nič narobe. Poleg pravilnosti postopkov v zvezi z dokapitalizacijo ga je zanimala še ustreznost višine dokapitalizacije bank.

Seveda se po njegovih besedah še vedno postavlja vprašanje glede izbrisa podrejenih obveznic, a bo pri tem treba počakati na odločitev ustavnega sodišča. Danes so se tudi dogovorili, da bi vlada želela z Jazbecem razpravljati na podlagi gradiva, ki ga bo Banka Slovenije pripravila za izredno sejo DZ.

V tem gradivu pa pričakujejo vse detajle in okoliščine dokapitalizacije. »To bi radi videli črno na belem,« je poudaril Erjavec. Spomnil je, da so bili tudi sami v vladi, ko so te odločitve sprejemali, a so pač zaupali nekdanjemu ministru za finance Urošu Čuferju in osrednji banki. Ali bi se zavzel za spremembo zakonodaje, s katero bi nad Banko Slovenije vzpostavili večji nadzor, pa Erjavec težko ocenjuje, saj naj bi bila ta samostojen organ, ki je vključen v sistem Evropske centralne banke.