Bojan Dobovšek ni Franc Pukšič

Zaradi Pukšiča je SDS izgubila sedeže, zaradi Dobovška jih SMC ne bo

 

Objavljeno
08. julij 2015 13.53
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − Namesto Bojana Dobovška bo podpredsednica odbora za peticije še ta teden postala Erika Dekleva (SMC), je državnemu zboru že predlagala poslanska skupina SMC. Zaradi izstopa iz SMC bo s tem Dobovšek na zadnji redni seji parlamenta pred počitnicami postal poslanec z najnižjo plači brez vodstvenih dodatkov. Hkrati bo parlament zamenjal vrh odbora za pravosodje. Bojana Muršič (SD), ki je bila že pred časom izvoljena za podpredsednico državnega zbora, bo razrešena kot predsednica odbora, položaj bo prevzel Matjaž Nemec (SD).

Dobovšek tudi iz preiskovalke

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na seji mandatno-volilne komisije danes opozoril, da je SDS, ko je Franc Pukšič pred petimi leti izstopil med nepovezane (pozneje je prestopil v SLS), izgubila vse njegove sedeže v odborih in komisijah. SMC pa ob odstopu Bojana Dobovška zdaj njegove položaje zahteva in prevzema zase. To je SMC že dosegla pri mandatno-volilni in ustavni komisiji. Tanko je zahteval ponovno preračunavanje, koliko sedežev pripada kateri stranki, in potem odločanje, komu bodo pripadli Dobovškovi sedeži v odborih in komisijah.

Jurša: Preiskovalne komisije so posebnost

Tanko je na to opozoril, ko so razpravljali, ali bi državnemu zboru predlagali, da bi Dobovška razrešili iz preiskovalne komisije, ki preiskuje zgodovino investicije v 6. blok Termoelektrarne Šoštanj. Kot članica bi ga nadomestila poslanka SMC Maruša Škopac. Škopčevo je SMC predlagala tudi za podpredsednico te preiskovalne komisije, ki jo vodi Matjaž Hanžek (ZL). Podpredsednika ta komisija doslej ni imela. Vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša je opozoril, da je Tanko izbral napačno točko dnevnega reda za razpravo o zastopanosti v odborih in komisijah, ker so preiskovalne komisije sestavljene po ključu, da vsaki stranki pripade po en član in ima torej nesporno pravico do njega tudi največja stranka. Je pa Jurša napovedal, da podpira predlog SDS o ponovnem preračunu, kaj pripada komu v odborih in komisijah, kjer sestava mora odražati število članov poslanskih skupin.

Popoldne, ko je Tanko to zahteval na kolegiju, je predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) napovedal, da bo vodstva preračune o posledicah odstopa Dobovška za medstrankarske delitve sedežev v odborih in komisijah tudi pripravilo

Škopčeva bo podpredsednica

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je Tanku v mandatno volilni komisiji dopoldne sicer ugovarjala, da je Pukšič v mandatu 2008−2011 prestopil iz ene opozicijske poslanske skupine v drugo, opozorila je, da je bilo prestopov in izstopov v zgodovini že veliko, praksa pa različna in da se je SMC na začetku mandata odrekla polnemu številu predstavnikov v odborih in komisijah, da bi lahko dosegli dogovor in da zato tudi ponovni preračun po odhodu Dobovška po njenem mnenju ne bo spremenil razmerij.

V mandatno-volilni komisiji je večina po teh polemikah zboru predlagala, naj na zadnji redni seji pred počitnicami, ki se bo začela jutri, iz preiskovalne komisije zbor odstavi Dobovška in za članico in podpredsednico imenuje Marušo Škopac.