Je bolj nehumana žica na državni meji ali v Rogu?

Vojska po treh mesecih ob posebna pooblastila na meji, ograja tam ostaja tudi čez poletje.

Objavljeno
07. junij 2016 19.25
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana - Tudi v prihodnjih mesecih bo 177 kilometrov ograje na meji s Hrvaško ostalo, je povedal državni sekretar notranjega ministrstva Andrej Špenga in opozoril, da so v zadnjem mesecu odkrili 76 poskusov ilegalnih prehodov in je ograja pri varovanju meje s Hrvaško torej še v pomoč. Bo pa država vojaško rezilno ograjo še naprej nadomeščala s panelno, ki že stoji na nekaj manj kot 22 kilometrih.

Tri mesece skoraj brez beguncev

Sekretar Špenga je to povedal po skupni seji odborov za obrambo in notranjo politiko, na kateri so se poslanci seznanili, da od konca maja vojska nima več delnih policijskih pooblastil za varovanje meje. Da bi vojake lahko poslali v pomoč policiji, so lani poslanci naglo spremenili zakon o obrambi.

Napotitev za tri mesece je po nekaj zapletih, tudi z referendumskimi postopki, ki jih je sprožil Radio Študent, vlada predlagala šele februarja. Državni zbor jo je dovolil 24. februarja. Takrat se je število prebežnikov zaradi zaprtja meja v Makedoniji že dramatično zmanjševalo; marca jih praktično ni bilo več. V prvih dveh tednih februarja je v državo vstopilo 28.623 prebežnikov, v drugi polovici februarja 6172. Na februarskem vrhu EU je bila sprejeta odločitev, da bo balkanska pot zaprta in marca se je to tudi zgodilo.

Milijon evrov za štiri begunce?

Zadnje tri mesece so v skupnih patruljah vojaki policiji pomagali v treh primerih poskusov ilegalnega prečkanja meje, je zapisano v poročilu o izvajanju izjemnih pooblastil vojske pri varovanju meje. Marca pri Središču ob Dravi in ob mejnem prehodu Staro, aprila pa ob mejnem prehodu Žuniči. Dodatno dnevno patruljiranje 118 vojakov na meji, ki ni več nujno, je v treh mesecih državo stalo nekaj več kot milijon evrov, je poslancem povedala obrambna ministrica Andreja Katič (SD).

V pisnem poročilu podatek o strošku za državo ni naveden, je pred tem ostro protestiral poslanec ZL Luka Mesec, pozneje pa je ocenil še, da vlada stroške za vojsko na meji, ko odgovarja poslancem in zdaj odboroma, zelo različno ocenjuje.

Na fotografiji Luka Mesec.

Foto: Jure Eržen/Delo

Za nekaj beguncev, ki so jih ustavili, bi lahko več kot milijon evrov država koristneje uporabila, je ocenil poslanec ZL.

Od kod vojaška žica v Rogu?

Iz SDS je Franc Breznik Mesecu odgovoril, da ni vse le v tem, koliko posameznikov so pri prečkanju meje vojaki ali policisti ujeli, pomembno je tudi simbolno sporočilo, da je meja varovana, ki odvrača organizatorje, da bi jo sploh poskušali prečkati.

K Mesečevim očitkom o nehumanosti nadzora na meji pa je Breznik pripomnil, da je zanj bolj nehumano, če kdo ukrade vojaško žico z meje ali vojaških skladišč in jo uporabi v Rogu sredi Ljubljane. Vprašal je tudi, ali je kdo izvor rezilne žice v Rogu preveril.

Na fotografiji aktivisti branijo tovarno Rog z odtujeno žičnato ograjo.

Foto: Blaž Samec/Delo

Nekdanji notranji minister Vinko Gorenak (SDS) je predstavnikom vlade celo priporočal, naj Mescu sploh ne odgovarjajo na vprašanja in kritike, ker mu s tem nasedejo in zagotavljajo propagando skrajnim levičarjem.