Je Splošna plovba zakonito plačevala Desus?

Revizije kampanj: Ali so se na računskem sodišču zmotili, bo znano do konca tedna.

Objavljeno
23. julij 2012 22.12
*tre* KAREL ERJAVEC
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Mogoče je, da bo računsko sodišče popravilo ugotovitev o nezakonitem nakazilu iz Splošne plovbe Portorož v objavljenem revizijskem poročilu o poslovanju Desusa in pri revizijah še dveh strank, kjer pa poročila revizorjev še niso dokončna in objavljena.

Lansko volilno kampanjo Desusa sta sofinancirali občina Črnomelj in Splošna plovba, čeprav zakon to občinam in podjetjem, ki so v delni državni lasti, prepoveduje, smo prejšnji teden povzeli ugotovitev računskega sodišča.

Ugotovitvi revizorjev je s popravkom Delu ugovarjal predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj, ki trdi, da zakona niso kršili, ker niso bili neposredno v lasti države. Do konca tedna bo znano, ali bodo ugotovitve o tem nakazilu popravili, smo na računskem sodišču izvedeli neuradno.

Revizorji so nakazila tega podjetja opazili še pri dveh strankah. Podatki o donacijah, ki so predmet spora, javnosti niso dostopni in o njih stranke računskemu sodišču ne poročajo.

Revizorji so sami pregledali nakazila na posebne predvolilne račune. Desus je nanj prejel 11.270 evrov prispevkov, od tega 2000 iz Črnomlja, 2170 pa iz Splošne plovbe; 234.309 evrov so si nakazali z rednega računa, kjer podobnega nadzora ni.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je v preteklosti večkrat opozoril, da je težko preverjati, ali podjetja v državni lasti kršijo prepoved financiranja strank, ker ni ažuriranih evidenc o posredni ali neposredni državni lastnini.