Je svetovanje o proračunu znanstveno raziskovanje?

Darja Hrga je poleg vodenja ljutomerske občinske uprave pogodbeno svetovala poslancem Desusa.

Objavljeno
21. april 2013 20.43
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota

Ljutomer – Nekdanja direktorica ljutomerske občinske uprave Darja Hrga je v času, ko je bila na omenjenem položaju (2007–2011), z državnim zborom (DZ) po mnenju pravne stroke mimo črke zakona sklenila podjemno pogodbo in pogodbo o delu.

Svetovala je poslanski skupini Desus, katere trenutni vodja poslancev je nekdanji ljutomerski župan Franc Jurša. Ta je Hrgovo, ki zdaj ni več zaposlena na občini, za direktorico uprave tudi imenoval.

Darja Hrga je z DZ v okviru sredstev za dodatno strokovno pomoč, ki pripadajo poslanskim skupinam, sklenila tri pogodbe. Za Desus je pripravila pripombe k predlogu stališča Republike Slovenije do predloga direktive evropskega parlamenta o spremembi direktiv glede bank, pridruženih centralnim institucijam; za Desus je pripravila tudi pripombe k predlogu zakona o noveli zakona o izvrševanju proračunov za leti 2010 in 2011 – oboje v času, ko je bila direktorica občinske uprave.

Konec lanskega leta je Hrgovi, sicer ne več v vlogi direktorice občinske uprave, potekla še ena pogodba z DZ, po kateri je poslancem Desusa strokovno svetovala »pri različnih zakonskih osnutkih ter osnutkih drugih aktov in dokumentov s področja proračuna in spremljajočih aktov s finančnega področja«. Za zadnjo pogodbo je po podatkih DZ prejela 2790 evrov neto izplačila, za prvi dve pa 2600 evrov.

Kljub jasnemu zakonskemu predpisu (peti odstavek 100. člena zakona o javnih uslužbencih), ki direktorju občinske uprave izrecno prepoveduje pridobitniško dejavnost – dovoljuje pa znanstveno, raziskovalno, pedagoško, umetniško in publicistično delo –, je Darja Hrga prepričana, da zakona ni kršila: »Pravica do dela je temeljna ustavna pravica državljana. Za državni zbor in poslansko skupino sem opravila intelektualno raziskovalno-svetovalno storitev, za katero imam strokovno kvalifikacijo. Prepovedi tovrstnega dela ni bilo, zato zakonodaja ni bila kršena. Tudi zakon o integriteti in korupciji ne.«

Pirnat: sporno poslovanje

Rajko Pirnat
, profesor na katedri za upravno pravo ljubljanske pravne fakultete znanstvenega oziroma raziskovalnega dela v delu, ki ga je Hrgova po podatkih DZ opravila za stranko Desus, ne zaznava: »V omenjenem primeru bi težko rekel, da gre za znanstveno delovanje«.

Znanstveno oziroma raziskovalno delo mora biti po besedah Pirnata namreč javno izkazano kot objava v znanstvenih publikacijah, kar pa v konkretnem primeru ni. »Ključno je tudi, ali je Desus financiran iz občinskega proračuna. Kot direktorica občinske uprave je gospa vplivala tudi na neposredno delo občinske uprave v zvezi s proračunom in najmanj, kar je, bi se morala vzdržati poslovanj s prejemniki sredstev iz občinskega proračuna,« pravi Pirnat in dodaja, da za uradnike na položaju zakonsko niti ni predvideno, da bi jim na primer župan lahko dovolil tako delo: »Zakonska prepoved je glede tega jasna: ne sme se.«

Stranka Desus je porabnik občinskega proračuna, so povedali v občini Ljutomer. Za svetovanje Hrgove niso vedeli, sama pa svojega »znanstveno-raziskovalnega« dela doslej, pravijo, ni ne napovedala ne pojasnila: »Javna uslužbenka bi vsekakor morala seznaniti delodajalca o svoji nameri sklenitve pogodbe s tretjo osebo in pri tem upoštevati določila delovnopravne zakonodaje ter pogodbe o zaposlitvi, ki urejajo konkurenčne klavzule in prepovedi, oziroma v določenih primerih pridobiti ustrezna soglasja.«

Ob tem je treba omeniti, da je Hrgova decembra lani proti občini na Delovno sodišče v Mariboru vložila tožbo zaradi po njenem mnenju krivdne razrešitve s položaja direktorice občinske uprave leta 2011. Vse pritožbe Hrgove v zvezi s tem je državna komisija za pritožbe iz delovnega razmerja pri vladi (po podatkih občine Ljutomer) sicer zavrnila kot neutemeljene.

Na naše vprašanje, ali bo občina proti Hrgovi sprožila kakšne postopke, so nam odgovorili, da »zadeve še preverjajo, zato za zdaj še ne želimo dajati izjav v tej smeri«.