Jelinčič DZ noče vrniti knjig, vrednih 10.000 evrov

Državni zbor ima sodno podlago za izterjavo dolga od nekdanjega poslanca Zmaga Jelinčiča, ker ni vrnil knjig.

Objavljeno
11. junij 2012 20.56
Posodobljeno
11. junij 2012 21.00
Ljubljana 3.11.2011, Voditelj stranke SNS Zmago Jelincic Plemeniti foto: Tomi Lombar
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Zmago Jelinčič (SNS) bo moral nekdanjemu delodajalcu – državnemu zboru izplačati 10.000 evrov, ker ni vrnil 113 knjig v vrednosti 10.000 evrov. Odločba sodišča je pravnomočna, so nam potrdili viri v državnem zboru. Trgali mu bodo od poslanskega nadomestila.

Nekdanji poslanec Zmago Jelinčič, ki je že napovedal, da se podaja na predsedniške volitve, danes s pravnomočnosti odločbe sodišča ni bil seznanjen. »Menim, da gre za maščevanje slovenskih sodišč, ker sem se kot poslanec zavzemal za ukinitev trajnega sodniškega mandata, druge razlage ne najdem. Navedene knjige, ki jih terjajo, niso od državnega zbora,« pojasnjuje Jelinčič.

Pot do sodišča

Spomnimo. Po obračunu mandata poslancev 2008-2011 se je izkazalo, da so poslanske skupine v tem obdobju porabile 32.000 evrov za nakup knjig in ostale literature. Najbolj vestni zbiralci knjig so bili v SNS oziroma v njenem imenu Jelinčič, ki je v treh letih porabil 10.000 evrov, v letih od 2003 naprej pa kar dobrih 38.000 evrov za nakup knjig.

Po izteku mandata je državni zbor pozval vodje poslanskih skupin, ki niso več zastopane v parlamentu, naj vrnejo gradiva, ki so last državnega zbora. Po naših podatkih so bili to Cveta Zalokar Oražem (Zares), Vili Trofenik (nepovezani) in Zmago Jelinčič. Prva dva sta se na poziv odzvala pozitivno, prvak SNS pa ne, zato je državni zbor začel urejati stvari prek državnega pravobranilstva, zadeva pa je končala na sodišču.

Knjige zgodovinske vrednosti

Jelinčič je v imenu SNS v zadnjem triletnem mandatu nabavil nekaj sto knjig, med njimi denimo eno iz leta 1935 o vojaških uniformah nacističnih vojakov in oficirjev, telovadne vaje za oficirje cesarsko-kraljeve vojske iz leta 1910, več kot tisoč evrov vredno zbirko nacističnih propagandnih knjig Deutchland im Kampf, partizanski plakat v vrednosti 600 evrov in arhivsko karto italijanskih cest in poštnih poti, vredno okoli 800 evrov. Jelinčič je v imenu SNS v višini 600 evrov kupil tudi posebno Valvasorjevo knjigo skic za Slavo vojvodine Kranjske, ki je izšla leta 1720.

V državnem zboru so nam potrdili, da so dobili s sodišča še svežo pošto oziroma pravnomočno odločbo o izvržbi v višini 10.000 evrov, kolikor terjajo od Jelinčiča. To ne pomeni, da bodo na vrata nekdanjega poslanca potrkali rubežniki, ampak bo državni zbor posegel v poslančevo nadomestilo. Državni zbor je bil namreč v mandatu 2008-2011 Jelinčičev delodajalec, zato Jelinčič še vedno prejema poslansko nadomestilo – maja je Jelinčič prejel 5140 evrov bruto, po sedaj veljavni zakonodaji pa bivšim poslancem pripada nadomestilo leto dni od izteka mandata, v tem primeru do konca leta. Glede na višino dolga se lahko zgodi, da bo Jelinčič ostal predčasno brez poslanskega nadomestila.