Julijske volitve bi izpodbijali tudi v Združeni levici

Zunajparlamentarna stranka je zagrozila z ustavno presojo datuma volitev.

Objavljeno
15. maj 2014 13.21
Posodobljeno
15. maj 2014 13.45
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana − V Združeni levici (ZL), koaliciji Demokratične stranke dela (DSD), Iniciativi za demokratični socializem (IDS) in Stranki za eko-socializem in trajnostni razvoj (TRS) nasprotujejo volitvam v državni zbor pred jesenjo.

Predčasne volitve podpirajo, saj je »Alenka Bratušek zgolj nadaljevala politiko svojega predhodnika Janeza Janše«, menijo pa tudi, da bi julijske volitve bile ne le ustavno sporne, temveč bi zunajparlamentarnim strankam onemogočile, da bi »z alternativno vizijo razvoja imele opaznejšo vlogo pri urejanju skupne prihodnosti«.

»Dvajset let uničevanja države še ni dovolj, politične klike želijo svoje delo dokončati! Zavedajo se, da smo nove stranke po evropskih volitvah finančno izčrpane, saj se v preteklih letih nismo imele priložnosti napajati z javnim denarjem, a programsko močne z vizijo razvoja, ki bo pomagala ljudem, in ne neoliberalnim lobijem,« so zapisali v koaliciji treh strank.

Ustavni spor zaradi morebitnih julijskih volitev so že napovedali v stranki Solidarnost. Menijo namreč, da je volilna pravica pomembnejša od želje po hitrem oblikovanju vlade. »Vlada v odstopu namreč deluje enako kot doslej. Tudi DZ deluje enako,« je včeraj po srečanju s predsednikom države Borutom Pahorjem povedal član predsedstva Solidarnosti Uroš Lubej.