Justin Trudeau: Populist s pozitivnimi vrednotami

Kanadski premier v primerjavi s slovenskimi politiki, ki polarizirajo, svojo kariero gradi na povezovanju. 

Objavljeno
20. januar 2017 19.59
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič
Kanadski premier je zelo priljubljen med državljani, vse bolj pa tudi globalno. Predvsem zaradi dobrega nastopa. Kar ga loči od drugih populistov, je njegovo sporočilo. Deluje zelo povezovalno, opisuje Matej Rodela, podjetnik, ki se je poleti z ženo preselil v Kanado z željo po novih izzivih in drugačni družbi.

Trudeau, opisuje, kariero gradi na pozitivnih vrednotah in združevanju v primerjavi s tukajšnjimi politiki, ki polarizirajo. Ves čas povečuje občutek pripadnosti in s tem krepi svoj položaj. Bi ga zato lahko primerjali z Borutom Pahorjem? Samo pri predvolilnih obljubah, saj zaradi različnih funkcij drugačna primerjava ni utemeljena, meni Rodela. Pahor je ljudem, s katerimi je šival nogavice in popravljal ceste, dal obljube, ki jih kot predsednik države ne more izpolniti, Trudeau pa jih je začel izpolnjevati takoj – od azila za begunce do programov za avtohtona ljudstva.

Trudeau je v politično areno vstopil z močno dediščino svojega zelo priljubljenega očeta Pierra. Premier je bil 15 let, v tem času je uvedel dvojezičnost, preprečil odcepitev province Quebec in vodil svojevrstno zunanjo politiko. Vse to uspešno nadaljuje tudi njegov sin – zavzema se za odprtost, multikulturnost in socialno državo. Vedno je dostopen za vprašanja, njegov ministrski zbor je kulturno in spolno najbolj pester na svetu, naklonjen je integraciji in ukvarja se z reševanjem gospodarstva.

»Ljudje so z njim zadovoljni, ker je vrnil kanadske vrednote in umiril politično neurje. Politika ni prva tema pogovorov med Kanadčani kot v Sloveniji. Najraje vidijo, da nekdo skrbi, da zadeve tečejo, kot morajo, in da je čim manj političnih afer,« razlike med državama povzema Matej Rodela.