Kako bo država poskusila mladini zagotoviti delovna mesta

Štirje stebri ukrepov, ki bodo brezposelne mlade razdelili v štiri skupine glede na izobrazbo.

Objavljeno
30. januar 2014 10.44
Posodobljeno
30. januar 2014 10.48
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana - Po dolgem odlašanju je vlada danes vendarle sprejela program Jamstvo za mlade. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je z dosežkom zadovoljna, saj naj bi mladim do 29 let s pomočjo jamstva v štirih mesecih po prijavi med brezposelne ponudili zaposlitev, usposabljanje ali izobraževanje.

Slovenija je po mnenju ministrice za delo Anje Kopač Mrak šla še korak naprej kot druge članice EU in v jamstvo, ki prinaša nabor ukrepov za lažje zaposlovanje mladih, vključila mlade do 29 let, medtem ko so druge države starostno mejo postavile štiri leta nižje. Ukrepi v programu so, pravi Kopač Mrakova, primerljivi z drugimi državami. »Verjamem, da dokument nikakor ni slab in da bo predvsem ob upoštevanju nujnega zagona gospodarstva in predvideni gospodarski rasti v letu 2015 lahko učinkoviteje reševal problem mladih na trgu dela,« pričakuje ministrica.

Registrirano brezposlenih je bilo decembra lani 124.015. Po zadnjih podatkih zavoda za zaposlovanje je delež brezposelnih mladih do 29. leta starosti že več kot 26 odstotkov vseh ljudi v Sloveniji, ki iščejo službo. Ta družbena skupina ima tudi najslabši trend rasti brezposelnosti, ki je bil lani poleti najvišji med državami EU. Rekordno visoka stopnja brezposelnosti med mladimi je tudi vseevropski problem, še posebno v državah na jugu celine.

Jamstvena shema, ki jo predlaga vlada, vključuje paket ukrepov (ključni so našteti v priloženi tabeli), ki naj bi mladim iskalcem zaposlitve olajšali prehod na trg dela. Po besedah ministrice za delo Anje Kopač Mrak vlada s temi ukrepi lahko pomaga mladim v krizi, da vstopijo na trg dela v času, ko je povpraševanje delodajalcev po njihovih zaposlitvah zmanjšano. Nikakor pa ne more država s tem programom zagotoviti toliko delovnih mest, kolikor jih mladi potrebujejo. Ukrepi bodo zato delovali v primeru gospodarske rasti, opozarja.

Glavni razlogi za tako visoko stopnjo brezposelnosti v tej starostni skupini so, po oceni vlade, štirje: velika razširjenost začasnih zaposlitev, premalo delovnih mest za mlade brez izkušenj, obseg in sistem študentskega dela ter neusklajenost izobraževalnega sistem s potrebami na trgu dela.

Med ukrepi, ki jih bo državni aparat v prihodnje v okviru jamstva za mlade aktiviral, so tudi spodbujanja podjetništva in samozaposlovanja za mlade, ukrep subvencioniranja pripravništva, kamor bodo - po oceni Kopač Mrakove - v dveh letih vključili približno 1300 mladih, omogočili 2770 delovnih preizkusov, usposabljanje mladih na delovnem mestu, usposabljanje mladih ustvarjalcev v kulturi, spodbujanje inovativnih podjetij, zaposlovanje mladih raziskovalcev v gospodarstvu in sodelovanje mladih v univerzitetnih inkubatorjih, kjer predvidevajo okoli 7000 vključitev. Program Jamstvo za mlade je usklajen z mladinskimi organizacijami, ki jih je ta teden sprejela tudi predsednica vlade Alenka Bratušek, dogovorjeno pa je tudi, da do leta 2015 pripravijo skupno platformo za spodbujanje podjetništva med mladimi.

Po oceni Mladinskega sveta Slovenije je največja dodana vrednost projekta preprečevanje socialne izključenosti, na politični ravni pa so pomembne zaveze, da je jamstvo šele prvi korak v spopadanju z brezposelnostjo mladih. Zato v kratkem pričakujejo nadaljnje sodelovanje pri pripravi strategije zaposlovanja in pri pripravi ukrepov za ustvarjenje delovnih mest. Finančna »teža« jamstva za dve leti je približno 150 milijonov evrov.

Mladi bodo po programu razdeljeni v štiri skupine glede na izobrazbo, ukrepi pa v štiri stebre, v katerih se ti krepijo glede na trajanje brezposelnosti. Prvi steber je preventivni; za pomoč in informiranje mladih za nadaljnjo poklicno pot. Ukrepi v njem so med drugim vseživljenjska karierna orientacija in štipendije za deficitarne poklice. Pomembna novost je napovedovanje potreb na trgu dela, kjer se je vlada zavezala, da bo pripravila centralni sistem evidentiranja in priznavanja delovnih izkušenj.

V drugem stebru so po treh mesecih brezposelnosti predvideni še dodatni ukrepi za subvencioniranje zaposlitev mladih, k temu pa še deset milijonov evrov, ki bodo v okviru Pobude za zaposlovanje namenjeni za usposabljanje na delovnem mestu in za zaposlovalne subvencije za 3200 mladih v vzhodni Sloveniji.