Kako je Sod leta 2007 plemenitil denar?

Izgube za pol milijona ali še krepko več? Več bi zaslužili s pologi na banke, kaže revizija naložb sklada, ki upravlja državni kapital.

Objavljeno
02. januar 2014 18.59
Posodobljeno
03. januar 2014 05.00
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Nekoliko mimo natečajnih pravil je leta 2007 Slovenska odškodninska družba (Sod) sedem milijonov evrov zaupala borznoposredniški družbi Perspektiva. Danes ima tudi zato že za 1,5 milijona evrov obveznic slovenskih bank, ki niso vredne skoraj nič.

To je med drugim ugotovilo računsko sodišče, ki je v konec lanskega leta objavljenem poročilu ocenilo, da Sod ni uspešno in učinkovito skrbel za 21 milijonov evrov, ki jih leta 2007 zaupal podjetjem Perspektiva, Probanka in Allianz Invest. Revizorji so opozorili na vrsto napak upravljavca državnega premoženja, ki bi več zaslužil, če bi denar kot običajno vlogo naložil na banko. V dveh letih so namesto pričakovanih donosov s tujih trgov ostali brez krepkega pol milijona evrov. Polovico te vsote so bili stroški upravljanja. Izguba se lahko še poveča.

Mimo razpisa v težave

Perspektiva se leta 2007 ni niti uvrstila med šest najugodnejših ponudnikov na razpisu, s katerimi bi moral Sod nadaljevati pogajanja, da bi izbral tri najboljše. A Sod je pogajanja nadaljeval kar z vsemi 15 družbami, ki so izpolnjevale razpisne pogoje, in iz tako širokega nabora izbral tri. Da ne bo velikih donosov, se je pokazalo že v sredini leta 2008, ko bi po razpisnih pogojih Sod moral prekiniti pogodbo s podjetjem, ki je najslabše obračalo denar. Podatke povzemamo v preglednici (med fotografijami).

Najslabše je takrat kazalo dunajskemu podjetju Allianz. A so jo podaljšali vsem trem z upanjem, da se bodo razmere na trgu popravile in bodo dolgoročni donosi boljši. Vendar Sod, ki ga je takrat še vodil Marko Pogačnik, naloženih vsot ni več večal. Po sklepu vlade bi lahko v upravljanje predali do 150 milijonov evrov. Prava kriza se je pokazala leta 2009, ko so vračilo denarja zahtevali od vseh treh podjetij.

Vodenje Soda je od Pogačnika že prevzel Tomaž Kuntarič, ki je na vrhu še danes. Pri Perspektivi se je v sredini leta pokazalo, da je štiri milijone naložila v tvegane podrejene obveznice NLB, NKBM, Banke Celje in Abanke, ki jih ni bilo mogoče dobro prodati in bi Sod zato lahko izgubil 700.000 evrov. Za vračilo devetih desetin od sedmih milijonov je Perspektiva po pogodbi jamčila.

Ni denarja in znova odlog

Da bi se izgubi izognili, so v Sodu v sredini leta 2009 s Perspektivo podpisali novo pogodbo, da bo Sod prevzel bančne obveznice, Perspektiva pa jih bo za štiri milijone odkupila do avgusta 2012. Sod je za 802.191 evrov vstopil še v vzajemni sklad Perspektiva DZU, kar prav tako ni pomenilo vračila denarja, so opozorili revizorji. A ko je Sod poskušal obveznice po novi pogodbi čez tri leta prodati Perspektivi, je družba sporočila, da nima denarja. Posledica je bila nova pogodba o plačevanju, po kateri je leta 2012 Perspektiva odkupila za okoli milijon evrov obveznic NKBM.

Že po reviziji računskega sodišča pred dobrim mesecem pa še za 1,4 milijona obveznic NLB in Banke Celje, smo neuradno izvedeli na računskem sodišču. Informacijo, da so prodali omenjene podrejene obveznice, so včeraj potrdili tudi iz Soda. Za plačilo novembra letos ostaja še poldrugi milijon evrov obveznic Banke Celje in Abanke. Dilema letos bo, ali bo Perspektiva ta dolg le poravnala.

Računsko sodišče v reviziji opozarja, da denar, če bi podjetje končalo v insolvenčnem postopku, ni zavarovan, hkrati pa Sod obveznic ne bo mogel prodati komu drugemu. Zaradi državne sanacije bank po objavi decembrskih stresnih testov je njihova vrednost na trgu namreč blizu ničle.