Kako naprej? Virantu se zdi tehnična vlada dobra ideja, Novakovi ne

Virant: »Koalicija 52 glasov«, ki je imenovala predsednika parlamenta, ni bila vnaprej dogovorjena.

čet, 22.12.2011, 13:26; spremenjen: 21:25

Začetek posvetov

Predsednik države Danilo Türk bo v torek začel posvete z vodji vseh poslanskih skupin in predsedniki strank. V kabinetu pravijo, da pričakujejo, da se bo oblikovala primerna večina, da bo predsednik lahko predlagal mandatarja. Posvetovanje lahko poteka v več krogih, predsednik pa ima 30 dni, da ime mandatarja sporoči parlamentu.

Ljubljana – Po presenetljivem obratu v državnem zboru, ko stranki Zorana Jankovića Pozitivni Sloveniji na volitvah vodstva DZ tako rekoč ni uspelo nič, je še vedno najverjetnejši, a od hudega udarca oslabljeni mandatar napovedal, da bo nadaljeval pogovore o sestavi koalicije.

Vabila so dobili vsi dosedanji povabljenci, odzvati se namerava večina. Kakšne bodo posledice sestave ad hoc koalicije oziroma koalicije za deblokado (DLGV, Desus, SLS, SDS in NSi), ki je za predsednika DZ izvolila Gregorja Viranata, še ni jasno. Janković je dejal, da bo po pogovorih znano, »kdo drži figo v žepu«. S sestavo koalicije se bo trudil, dokler bo obstajala možnost, da sklenejo dogovor o vladi, ki bo operativna, strokovna in timska.

Virant je, tako kot večina drugih strank, danes potrdil, da se bodo odzvali na Jankovićevo vabilo. Znova je zatrdil, da bliskovita akcija, s katero je »koalicija 52 glasov« imenovala predsednika parlamenta, ni bila vnaprej dogovorjena. Prav tako ne gre za politično spletko, s katero bi mandatarstvo prenesli na Janeza Janšo, zagotavlja Virant. Predsednik Državljanske liste je že pred časom predlagal SLS, Desus in SD zavezništvo »zmernih strank«.

Po naših informacijah so se pogovori med Virantom, Žerjavom in Erjavcem o tej koaliciji, v kateri ni ne Jankovića in ne Janše, že začeli. To zavezništvo, ki bi skupaj štelo 30 glasov, bi teoretično lahko predlagalo tudi mandatarja, če bi seveda štiri stranke o njem dosegle soglasje. Virant je potrdil, da je naklonjen »tehnični vladi«.

Tri možne koalicije

Po hektični sredi, ko je med spopadom na levici med Pozitivno Slovenijo in Socialnimi demokrati triumfiral Gregor Virant, so v politični areni odprte vse opcije za sestavo koalicije. Možne so tri.

Po prvi bo sestavljanje koalicije nadaljeval prvak Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković. Danes se je že sestal z Borutom Pahorjem. V SD uradnih izjav ne dajejo, je pa mogoče po neformalnih pogovorih razumeti, da bodo za zdaj podpirali PS, a da tudi pričakujejo velikodušnost zmagovalca v pogajanjih. Menda je bila znova na mizi Pahorjeva zahteva za prevzem zunanjega ministrstva, kar mu je Janković odrekel že na prvem pogovoru. V SD zatrjujejo, da o drugih opcijah oziroma koalicijah za zdaj ne razmišljajo.

Drugače je pri preostalih treh potencialnih partnericah. Karl Erjavec je sinoči na TV Slovenija napovedal, da se Desus ne namerava več pogovarjati z Zoranom Jankovićem o vstopu v koalicijo, dokler predsednik Danilo Türk ne opravi pogovorov s predsedniki strank. Kaj se je zgodilo, ni jasno, možne vzroke je iskati v dejstvu, da Janković ni hotel ali mogel uslišati Erjavčeve želje, da bi postal predsednik DZ.

Gregor Virant, ki se bo jutri sestal z Jankovićem, je to, da se Desus ne pogaja več, označil za »okoliščino, ki jo bo treba upoštevati«. DLGV bo nadaljevala pogovore, a pričakujejo, je dejal Virant, »da mora zmagovalec v tem primeru pokazati spretnost, modrost in veličino s tem, da sprejme določene kompromise«.

Med potencialnimi partnericami ni SLS, ki ne gre v koalicijo, ki bi jo vodil Janković. Po črni sredi ima torej najverjetnejši mandatar vse manj zaveznikov, vprašanje pa je tudi, ali tako oslabljen lahko zadosti vsem zahtevam potencialnih partnerjev.

Vlada narodne enotnosti

Zamisel o nastanku tehnične koalicije, ki bi predlagala nepolitičnega mandatarja in ministre – strokovnjake, ni nova. Izvorna pobudnika sta Virant in Erjavec, po uspehu ad hoc koalicije v parlamentu Žerjav. SLS se sicer zavzema za veliko koalicijo. Vse tri stranke, DLGV, SLS in Desus, skupaj premorejo 20 glasov v državnem zboru. Če prištejemo še NSi in SDS, ki sta podprli Viranta za predsednika parlamenta, ter SD, bi takšna koalicija imela ustavno večino 60 glasov. Seveda pa je v takšnem zavezništvu veliko neznank.

Vprašanje je, ali bi Janez Janša privolil v podporo vladi, ki je ne bi vodil sam, pa tudi, ali bi v takšni koaliciji sodelovala SD in kako bi lahko sodelovale programsko tako različne stranke, kot sta socialni Desus in liberalna DLGV. To koalicijo sestavljajo stranke, ki so izvolile Viranta na položaj predsednika državnega zbora, DLGV, SLS in Desus ter SDS in NSi. Tudi ta koalicija bi težko ustvarila politično platformo za interesno in ideološko različne druščine. Vprašanje je tudi, kdo bi jo vodil. SDS še vedno čaka v ozadju, a izjave začasnega vodje SDS Jožeta Tanka, da »so zdaj odprte vse možnosti«, potrjujejo, da že kujejo načrte. Toda, tudi v tem primeru je vprašanje, ali bi bili vsi za to, da bi bil mandatar Janez Janša. Je pa dejstvo, da se je za ad hoc koalicijo vsem uspelo razmeroma hitro dogovoriti in da je na prvi preizkušnji učinkovito odločala.

Povezane novice

Presenetljivi obrat z leve na desno v državnem zboru
22. december ob 08:17
Virant je zmagal, ko so se prepirali Pozitivna Slovenija in Socialni demokrati. Kakšna bo nova koalicija? ...
Prijavi sovražni govor