Kakšni so štirje vladni scenariji begunskih kriz

Prvega od scenarijev je država s poostrenim nadzorom na meji s Hrvaško že sprožila, je slišati neuradno.

Objavljeno
04. februar 2016 16.36
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − O varnostnih vidikih štirih scenarijev vlade, ki so jih ministri pripravili, če bi v državo začelo vstopati veliko število migratov, Avstrija in Italija pa bi začeli zapirati meje, danes zjutraj za zaprtimi vrati razpravlja komisija za nadzor obveščevalnih služb.

Obstajajo štirje scenariji, je pred tednom v oddaji Tarča javne televizije razkril zunanji minister Karl Erjavec (Desus). Erjavec zaradi varovanja interesov države podrobnosti na televiziji ni bil pripravljen predstaviti.

Že prejšnji teden, ko je komisija za zaprtimi vrati govorila o piknikih v okolici Ljubljane, na katere so prihajali tudi salafisti iz evropskih držav, je Franc Trček (ZL) predlagal, da bi zahtevali, da komisijo notranje ministrstvo seznani z vsemi elementi teh štirih zaupnih scenarijev, ki zadevajo varnostna vprašanja.

V tiho sobo parlamenta zunanji minister Erjavec danes ni povabljen, so pa predstavniki notranjega in obrambnega ministrstva, policije in Sove.

Prvega od scenarijev je država s poostrenim nadzorom na meji s Hrvaško že sprožila, je slišati neuradno.

Zaradi zime je bilo prebežnikov, ki so vstopali v državo, v januarju relativno malo. Na interaktivnem grafikonu klikanje prikaže dnevna števila vstopov v državo, izstopov v Avstrijo, pa tudi število prebežnikov, ki jim v Avstrijo januarja tamkajšnje oblasti niso dovolile vstopiti.

Na začetku meseca, ko so avstrijski policisti začeli preverjati s tolmači, ali so dokumenti beguncev točni, je bilo zavrnitev nekaj časa veliko. Zadnje čase jih je manj, ker so nadzor zaostrile tudi vse države južneje od Slovenije.

V zadnjih dneh je v Slovenijo prihajalo zelo majhno število beguncev, vsak dan manj kot tisoč. Deloma so to povzročile tudi stavke prevoznikov na jugu Balkana. Številke bi se v prihodnjih dneh, ker so taksisti v Makedoniji prenehali stavkati, lahko nekoliko povišale, je slišati iz vlade.