Kam z migranti in kaj z ministri?

Zaslužil si je opomin, a tudi, da ostane v vladi, je o Mramorju povedal premier in v bran vzel tudi Makovec Brenčičevo.

Objavljeno
25. januar 2016 10.33
GERMANY-SLOVENIA-DIPLOMACY-MERKEL
Peter Jančič, Pi. K.
Peter Jančič, Pi. K.

Ljubljana − Humanitarno bomo poskrbeli za migrante, ki se znajdejo pri nas, ne bomo pa dopustili vstopa, če jih bo preveč, je premier Miro Cerar predsednici NSi Ljudmili Novak odgovoril, kako bo ravnal, ko bo Avstrija zavrnila vstop večjemu številu migrantov.

Zapiranje notranjih meja je slaba rešitev

Premier je povzel, da so se v vladi že lani pripravili, da bodo na mejah s Hrvaško ravnali enako restriktivno kot Avstrija na naših: zavračali bodo vse, ki prihajajo iz varnih držav ali nimajo razlogov za vstop v Avstrijo, Nemčijo ali Slovenijo.

Je pa Cerar opozoril, da je že pred časom predlagal, da bi tok migrantov poskusili dodatno ustavljati na meji med Grčijo in Makedonijo. O tem predlogu, je opozoril Cerar, so zadnji teden pisali številni evropski mediji in o njem poteka razprava tudi na današnjem srečanju notranjih in pravosodnih ministrov v Amsterdamu, izrecno pa ga je v pismu, ki ga je dobil Cerar, podprl tudi predsednik evropskega parlamenta Jean-Claude Juncker.

Cerar je opozoril, da bi bilo reševanje z zapiranjem notranjih meja gospodarsko lahko zelo drago in bi bila zato boljša rešitev z omejitvami v Turčiji, Grčiji ali na grško-makedonski meji.

Na dodatno vprašanje in opozorilo Novakove, da vlada s spremembo azilne ureditve, ki jo je že predlagala parlamentu, ne zmanjšuje pravic, ampak ponuja celo bolj širokosrčno združevanje družinskih članov, je Cerar dogovoril, da na vladi še iščejo konkretne rešitve, kako ureditev zaostriti. Po ugodnostih je Slovenija na dnu, še to krčimo, je ocenil Cerar in dodal, da obstaja neki minimum po evropskih pravilih, pod katerega država pri azilnih pravicah ne sme.

Število migrantov, ki vstopajo v državo in iz nje odhajajo, je zaradi zimskih razmer in dodatnih omejitev, ki jih uveljavljajo države od prejšnjega tedna, ta mesec zelo nizko. V soboto je v državo, denimo, vstopilo le nekaj več kot štiristo migratov, kar je ena najnižjih številk zadnje mesece.

 

Koliko bo vlada rekonstruirana?

Zaslužil si je kritiko, opomin za preteklo ravnanje, a tudi da ostane v vladi, ker odlično dela, je Cerar pojasnil, zakaj ni sprejel odstopa finančnega ministra Dušana Mramorja. Enako je ocenil tudi za ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič, ko je odgovarjal poslancu ZL Mihi Kordišu

Leta 2008 so se nepravilnosti ali napake dogajale na številnih fakultetah, odkrila jih je naša vlada in nobena pred njo, je premier Cerar odgovoril Kordišu o kadrovskih težavah pri vodenju vlade. V napovedi vprašanja Kordiš ni razkril, kakšne kadrovske dileme ga zanimajo, je pa bilo mogoče domnevati, da bo spraševal o premierovi zavrnitvi odstopa finančnega ministra Mramorja in podobnih dilemah pri ministrici za izobraževanje Maji Makovec Brenčič, ki je kot Mramor v težavah zaradi afere zaradi prejetih dodatkov in sejnin.

Na nejasno napovedano vsebino vprašanja je opozoril tudi Cerar, a potem le obširno pojasnil dogajanje in svoje ravnanje. Opozoril je, da je postopke zaradi nepravilnosti, zaradi katerih sta v težavah Mramor in Brenčičeva, sprožil minister za javno upravo Boris Koprivnikar. »To kaže, da pod vodstvom SMC vlada sledi načelom pravne države, razkriva nepravilnosti, tudi etične,« je dejal premier in dodal, da pa ni vsaka napaka enako težka, in s tem pojasnil, zakaj Mramorja ni odstavil.

Povzel je, da je po prvih nespretnih izjavah ministra ostro kritiziral, po tem se je Mramor za svoje ravnanje opravičil, vrnil ves denar in mu ponudil odstop. Cerar ocenjuje, da je Mramor na fakulteti ravnal v dobro veri, da so dodatki zakoniti, takrat pa tudi še ni bil minister. Pri vodenju resorja pa se je, je ocenil Cerar, v zadnjem letu izkazal in je zaslužen za konsolidacijo javnih financ, zmanjšanje deficita, rast bonitetnih ocen, zaradi česar je država prihranila pol milijarde za nižje obresti.

Na Koordiševe očitke o neenakih standardih, ker je morala lani odstopiti Stanka Setnikar Cankar, je Cerar odgovoril, da lani sploh ni imel izbire, ker bivša ministrica takrat ni bila v nobenem primeru pripravljena še naprej voditi resorja.

Podlage za vračilo sejnin ni?

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je danes ob robu seje medijem zatrdila, da v tem trenutku ni podlage za vračilo sredstev za plačilo dela na sejah sveta Nakvisa, saj sta se tako opredelila svet in direktor Nakvisa. Dejala je še, da gre za nadomestilo za dejansko opravljeno delo, kar da je v skladu z zakonom o visokem šolstvu. Računsko sodišče je namreč ugotovilo, da so si na Nacionalni agenciji RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) v času, ko je Makovec Brenčičeva vodila svet agencije, neupravičeno izplačevali plačilo za delo na sejah. Ministrica je za svoje delo v približno treh letih dobila dobrih 24.000 evrov bruto.

Tretje opozicijsko vprašanje o učinkih lanskega obiska premiera v ZDA je postavil Bojan Dobovšek (nepovezani).

Opoziciji pripadajo tri vprašanja premieru, ker so poslanske skupine štiri, je tokrat brez vprašanja ostala največja med strankami opozicije SDS, katere številno poslansko skupino pa so čutili ministri, tudi s celim nizom vprašanj o migrantski krizi. O varnostnih dilemah sta notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar spraševala Eva Irgl in Andrej Čuš, Suzana Lep Šimenko pa bolj konkretno o namestitvenem centru v Kidričevem, kjer so že bili protesti prebivalcev. Finančnega ministra Dušana Mramorja je o škodi, ki jo zapleti z migranti lahko povzročijo gospodarstvu, spraševal Branko Grims.

Mramorja in Györkös Žnidarjeve ni bilo

A ta vprašanja so bila tokrat brez pravih odzivov: notranje ministrice in finančnega ministra na sejo zbora namreč danes ni bilo.

Vesna Györkös Žnidar je na neformalnem zasedanju sveta ministrov za pravosodje in notranje zadeve v Amsterdamu, kjer razpravljajo tudi, kako ustaviti tok beguncev, ki bi spomladi lahko preplavil Evropo še veliko bolj, kot jo je lani.

»Na področju migracij bodo ministri opravili prvo razpravo o predlogih evropske komisije, ki jih je ta predstavila 15. decembra 2015. Poudarek pa bo na predlogu uredbe o evropski mejni in obalni straži, ki je eden od ukrepov evropske komisije za upravljanje zunanjih meja EU in varovanje schengenskega območja brez notranjih meja. Na področju boja proti terorizmu se bodo osredotočili na dva vidika, in sicer na izmenjavo informacij o tujih terorističnih borcih, orožju in eksplozivih ter na uporabo lokalnega pristopa v boju proti nasilnemu ekstremizmu,« so o vsebini ministričinih pogovorov napovedali iz MNZ.

Finančni minister Mramor pa v državni zbor ni prišel, ker je na dopustu.

Zaradi dopusta finančnega ministra je ostro protestiral vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, da to ni opravičljiv razlog, da manjka, saj je bila seja sklicana že davno.

Predsednika zbora Milana Brgleza (SMC) je Tanko, ko je ocenil, da je minister vzel dopust le zato, da bi se izognil neprijetnim vprašanjem o dodatkih in podobnem, pozval, naj opozoril premiera Cerarja, da je takšno izigravanje državnega zbora nedopustno.

Brglez je napovedal, da bo primer Mramorjevega opravičila, ker so bila podobna že v preteklosti v drugih primerih, proučil.