Kandidati za ministre 
jutri na prva zaslišanja

V torek bodo najprej zaslišali Gorenaka, Bogoviča, Žerjava, Černača, Turka in Novakovo.

Objavljeno
06. februar 2012 11.06
T. S., notranja politika, J. S. S., Delo.si
T. S., notranja politika, J. S. S., Delo.si

Ljubljana – Nova koalicija želi čim bolj skrajšati drugo fazo imenovanja vlade, torej odločanje o ministrih. Janša je zato v soboto, na prvi dan, ko je začel veljati novi zakon o vladi, predlog kandidatov za 12 ministrov vložil v parlamentarni postopek.

Zaslišanja kandidatov pred pristojnimi parlamentarnimi telesi se bodo začela jutri in nadaljevala v četrtek. Predvidoma se bo vsak dan predstavilo po šest prihodnjih ministrov, največ zanimanja pa bo zagotovo za zaslišanja finančnega ministra Janeza Šušteršiča, »superministra« za šolstvo, znanost, šport in kulturo Žigo Turka, notranjega ministra Vinka Gorenaka ter ministra za infrastrukturo Zvonka Černača. Zadnji trije imajo zaradi sprememb zakona o vladi in selitev med resorji zdaj nove pristojnosti. Protesti, zlasti proti ukinitvi samostojnega resorja za kulturo, pa se v javnosti še stopnjujejo.

Če bodo kandidati uspešno prestali zaslišanja – in nobenega dvoma ni, da jih ne bodo, saj ima v komisiji in odborih DZ večino vladna koalicija –, bodo predsedniki delovnih teles mnenje o predstavitvi kandidata v najpozneje 48 urah poslali predsedniku državnega zbora in predsedniku vlade. Mandatar ima še tri dni časa, da predlog katere od kandidatur umakne in predlaga novega kandidata. Toda ker bodo postopke, kolikor bo mogoče, skrajšali, bodo poslanci o celotni ministrski ekipi glasovali že v petek. Janša je napovedal, da bo takoj zatem že sklicana konstitutivna seja vlade.

V torek zaslišana prva polovica ministrov

V torek bo zaslišanih prvih šest kandidatov za ministre, poroča STA. Kot prva se bosta že dopoldne predstavila kandidat za ministra za notranje zadeve Vinko Gorenak (SDS) in kandidat za ministra za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič (SLS).

V torek popoldne bosta pred pristojnima delovnima telesoma zaslišana tudi kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo predsednik SLS Radovan Žerjav in kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač (SDS).

Pozno popoldne bo pred odborom za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino zaslišan kandidat za ministra Žiga Turk (SDS), pred parlamentarno komisijo za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu pa bo odgovarjala kandidatka za ministrico brez resorja predsednica NSi Ljudmila Novak.

Zaslišanja kandidatov za ministre se bodo nadaljevala v četrtek, dan po državnem prazniku. Dopoldne se bosta pred pristojnima odboroma predstavila kandidat za ministra za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak (SDS) in kandidat za ministra za obrambo Aleš Hojs (NSi).

V četrtek popoldne bosta svoj načrt dela predstavila kandidat za ministra za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič (Lista Virant) in kandidat za ministra za zdravje Tomaž Gantar (Desus), nazadnje pa še kandidat za ministra za finance Janez Šušteršič (Lista Virant) in kandidat za zunanjega ministra predsednik Desus Karl Erjavec.