Kandidati za predsednika SD prepričevali Mariborčane

»SD bo leva stranka ali pa bo izginila na smetišču zgodovine,« je bilo današnje sporočilo Igorja Lukšiča.

Objavljeno
31. maj 2012 22.05
Robert Galun, Maribor, 
Tanja Starič, notranja politika
Robert Galun, Maribor, 
Tanja Starič, notranja politika

Maribor – Območnim organizacijam SD Maribor (ta združuje občinske organizacije v Dupleku, Hočah in Slivnici, Račah in Framu, Miklavžu na Dravskem polju in Staršah) so se pred sobotnim kongresom predstavili trije kandidati za predsednika stranke: Igor Lukšič, Patrick Vlačič in Zlatko Jenko. Manjkal je le Borut Pahor.

Po besedah predsednika območnega odbora Bojana Horvata so se tamkajšnji socialni demokrati že pred časom za najprimernejša kandidata evidentirali Lukšiča in Pahorja, pri čemer slednji s približno 60 odstotki neformalno uživa največjo podporo. Mariborska mestna SD se je sicer, kot je potrdil njen vodja Matevž Frangež, izrekla za spremembe.

A kaj se bo v soboto zgodilo, je tudi po zadnjih predstavitvah kandidatov še vedno nemogoče napovedati. Še bolj nejasno je, kakšne bi bile posledice morebitne menjave na vrhu stranke po 17 letih.

»Stranka ne bo razpadla. Tisti, ki to napovedujejo, so spregledali, kaj se je v SD dogajalo zadnjih 20 let,« je prepričan dolgoletni član in nekdanji glavni tajnik, ki se spet poteguje za to mesto, Dušan Kumer. S tem se strinjajo tudi drugi člani stranke, ki pa dopuščajo možnost, da bi po kongresu nezadovoljni del stranke zapustil SD in celo ustanovil novo stranko.

Vlačič in Lukšič: kaj je levica

Patrick Vlačič je svoja programska izhodišča danes objavil na blogu. Napovedal je štiri procese v stranki, če bo seveda postal njen predsednik: pripravo novega programa, nov ustroj stranke, organizacijo think tanka za črpanje idej za izzive prihodnosti ter ustanovitev socialdemokratske akademije. Vlačič pravi, da so »trditve, da danes razlike med levico in desnico niso več pomembne, popoln nesmisel«. Ključna razlika je enakopravnost: medtem ko se »desne stranke zadovoljijo že s formalno enakopravnostjo, se leve stranke borijo za dejansko«, pravi najmlajši predsedniški kandidat.

»SD bo leva stranka ali pa bo izginila na smetišču zgodovine,« je bilo današnje sporočilo Igorja Lukšiča, ki je bil v svojih predkongresnih nastopih med četverico najostrejši kritik mlačne politike sedanjega predsednika Pahorja.

Lukšič je bil v analizi razmer v državi zelo jasen: »Avtoritarna strankarska kneževina ni moja izbira.« Nekdanji podpredsednik SD je prepričan, da bo sobotni kongres prelomen dogodek, in celo pravi: »Pričakovanja javnosti so velika, ker vemo, da je od tega odvisna usoda Slovenije«.