Kandidatka za ministrico za zdravje Alenka Trop Skaza

Vodja oddelka za epidemiologijo Zavoda za zdravstveno varstvo Celje je pripravljena prevzeti zdravstveni resor.

Objavljeno
07. februar 2014 09.37
Posodobljeno
07. februar 2014 09.50
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, T. S., M. Z., notranja politika, M. C., Slovenj Gradec, Š. K. Celje
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, T. S., M. Z., notranja politika, M. C., Slovenj Gradec, Š. K. Celje

Ljubljana - Vodja Oddelka za epidemiologijo nalezljivih bolezni na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje dr. Alenka Trop Skaza je za medije potrdila, da je pripravljena prevzeti zdravstveni resor.

V Zdravniški zbornici Slovenije obljubljajo, da bodo Alenki Trop Skaza, če bo ta potrjena za ministrico, stali ob strani pri uveljavljanju strukturnih sprememb slovenskega zdravstva.» Morda pa bo prav ženska tista, ki bo naredila red in perspektivo v slovenskem zdravstvu,« je za STA dejal predsednik zbornice Andrej Možina.

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin je za STA povedal, da Trop Skaze ne pozna, zato njene morebitne kandidature ne more komentirati.

»Dobro pozna področje javnega zdravja«

O kandidatki, ki je nov premierkin up, sicer ni veliko znanega. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje je zaposlena že več kot dvajset let. Oddelek za epidemiologijo, kjer je bila skoraj ves svoj čas kariere in ga tudi vodila, zaposluje manj kot deset ljudi.

Ne glede na to, da bo, če bo postala ministrica za zdravje, odgovorna za bistveno večji zdravstveni aparat, pa direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Ivan Eržen ne dvomi v njene sposobnosti. Kot je povedal, Trop Skaza dobro pozna področje javnega zdravja. Sicer pa pravi, da ga za mnenje nihče ni vprašal, tudi Bratuškova ne. Veseli se tudi ponovnega sodelovanja s Trop Skazovo, saj sta bila sodelavca že v ZZV Celje več kot dvajset let.

V dokumentaciji lahko preberemo, da je bila leta 2013 med tremi kandidati, ki so se prijavili na razpis za direktorja ptujske bolnišnice dr. Jožeta Potrča. V anonimnem pismu pa so ji takrat »zaskrbljeni in zgroženi Ptujčani« očitali kolizijo interesov, saj da je prokuristka moževega podjetja Klima Ptuj.

V vladi bo najverjetneje zasedla kvoto Pozitivne Slovenije (PS), ki ji ta resor pripada, potem ko so se v Desusu odločili, da resorja ne želijo obdržati. »A to je stvar dogovora,« je danes dejal prvak Desusa Karl Erjavec. Po IO Desusa je dejal, da za Trop Skazovo sliši prvič, da je ne pozna.

Erjavec: Vse možnosti so odprte

Erjavec je kasneje po sestanku s predsednico vlade Alanko Bratušek dejal, daje s potekom pogovorov o ministrih sicer zadovoljen in računa na to, da jih bodo končali prihodnji teden.

»Vse možnosti so odprte, zelo je odvisno od nadaljnjih pogovorov,« je dejal Erjavec. Ponovil je, da ima DeSUS kandidate za tri resorje, za gospodarsko ministrstvo in za ministrstvo za zdravje, pa tudi »kakšna druga varianta pride v poštev.« »Gre le za to, kako zbrati najboljše kandidate za posamezna mesta, je «poudaril.

Bratuškova nič o imenih, a »kandidatka je že znana«

Predsednica vlade Alenka Bratušek je ob obisku Slovenj Gradca potrdila, da bodo kmalu predlagali tako zdravstvenega kot gospodarskega ministra. Konkretneje o imenih ni hotela govoriti, dejala je le, da je za zdravstveni resor »kandidatka že znana«.

75 dni brez ministra

Ministra za zdravje nimamo že 75 dni. Toliko časa je namreč minilo, odkar je s položaja odstopil minister Tomaž Gantar (Desus). Svoje delo je opravljal bolj ko ne tehnično do 13. decembra, ko je ministrske posle predal zunanjemu ministru Karlu Erjavcu (Desus).

Znan je že tudi kandidat za gospodsrskega ministra. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah bo predsednica vlade Alenka Bratušek za ta resor predlagala Metoda Dragonjo.

Ministrstvi za zdravje in gospodarstvo lahko začasna ministra vodita tri mesece, rok pa se bo marca iztekel. Po neuradnih informacijah bo koalicija imena kandidatov uradno predstavila v ponedeljek.

Kaj menite o dolgem iskanju zdravstvenega ministra?

Konrad Kuštrin, Fides: »V osnutku koalicijske pogodbe so razhajanja v osnovnih pogledih na razvoj zdravstva med SD in DL tako velika, da ni človeka, ki bi mu uspelo to dvoje sestaviti, zato ta hip ne vidimo možnosti, kako naprej. To je stališče koordinacije zdravniških organizacij, ki smo ga prejšnji teden poslali premierki Alenki Bratušek in v. d. ministru za zdravje Karlu Erjavcu. Po naši oceni se razmere naglo poslabšujejo. Slovenija potrebuje v najkrajšem času kratkoročne ukrepe za stabilizacijo zdravstvene blagajne in tudi druge ukrepe za razvojne perspektive zdravstva. Zdravniške organizacije pripravljamo lastne strateške usmeritve, ki jih bomo v kratkem predstavili javnosti.«

Julijana Bizjak Mlakar, Gibanje za ohranitev javnega zdravstva: »Želimo si ministra, ki bo vedel, da je zdravstveni sistem namenjen ohranjanju in izboljševanju zdravja, ne pa prelivanju denarja v roke lobijem in ustvarjanju dobičkov. Vsi govorijo, da je treba bolnika postaviti v središče sistema, delajo pa vse kaj drugega. Predsednik SD Igor Lukščič se zavzema za zdravstveni turizem, nič pa ga ne zanimajo ljudje, ki niso zavarovani, ki ne morejo plačevati dopolnilnega zavarovanja in zato ne morejo k zdravniku drugam kot v prostovoljne ambulante. Če vlada v celoti ne bo pripravljena ustaviti vpliva zasebnih interesov v zdravstvu, bo tudi naslednji minister neuspešen.«

Peter Miklavčič, predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije: »Sladkorni bolniki ne pogrešamo ministra. Z ministrstvom dobro sodelujemo, tudi ko ministra ni. Vendar je zdravstvo izjemno pomemben sektor, ki je močno delujoč tudi na področju investicij, gradenj in opreme, kjer se vrti ogromno denarja in se marsikaj dogaja. Mogoče zato noče nihče zagristi v ministrsko delo. Pričakujemo tudi reformo. Zdravniki ne morejo biti javni uslužbenci, ne moremo primerjati uradnika, ki pritisne žig na občini, z zdravnikom, ki je odgovoren za bolnikovo operacijo. Slišim, da zaradi uvajanja terapevtskih skupin zdravil dobavitelji znižujejo cene. Torej so v sistemu še rezerve.«

***

 

Neuradno: Metod Dragonja gospodarski minister