Kandidatne liste vložilo 17 strank oziroma list

Danes se izteče rok za vložitev kandidatnih list za volitve osmih slovenskih predstavnikov v evropskem parlamentu.

Objavljeno
25. april 2014 14.16
Posodobljeno
25. april 2014 14.30
DVK
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana −Za osem mest v novem petletnem mandatu se bo potegovalo okoli šestanjst strank oziroma list.

Kandidatne liste so do danes vložili SD, Desus, SDS, NSi in SLS, Solidarnost, državljanska akcija Sanjska služba, lista Igorja Šoltesa in PS, danes pa so to storili še Zeleni Slovenije, Združena levica, Stranka slovenskega naroda (SSN), Lista Kacin - Konkretno, SNS, Zares in Piratska stranka Slovenije. Kandidature bodo popoldne vložili še v DL.

Državna volilna komisija je nekatere kandidatne liste že potrdila, preostale bo v prihodnjih dneh. Do 8. maja bo DVK z žrebom določila vrstni red kandidatnih list na glasovnici.

SNS

»Slovenija mora biti spoštovana. Zavzemali se bomo za to, da Slovenija EU ne bo poslušala tako, kot jo naša vlada trenutno, se pravi, da vsako misel, ki jo izrečejo v Bruslju, že takoj implementira,« je dejal predsednik in nosilec liste SNS Zmago Jelinčič ob vložitvi kandidatnih list. Celotno sestavo bodo predstavili prihodnji teden.

SNS sicer spada med bolj evroskeptične stranke, a Jelinčič to stališče označuje za evrorealizem. Poudaril je, da tako imenovani evrorealizem v evropskem parlamentu narašča in da bo treba nasloviti te poglede.

SSN

Svojo evropsko listo je danes vložila tudi Stranka slovenskega naroda (SSN). Nosilec kandidatne liste je pravnik Bogomil Knavs, na njej pa so tudi predstavniki civilnodružbenega gibanja SOL Slovenije. Knavsu na listi sledijo ekonomistka Janica Millonig, teolog Dušan Egidij Kubot - TotiSlo, živilska tehnica Ivica Krajnc, diplomant upravnih ved Miha Majc in inženirka mikrobiologije Simona Drev.

Pod kandidatno listo so zbrali 1142 podpisov slovenskih državljanov, podpis podpore pa sta prispevala tudi dva avstrijska državljana.

Zeleni Slovenije

»Če hočemo v Evropski uniji igrati vlogo subjekta, ne pa tistega, ki hodi v Bruselj samo pritiskat na tipke, potem moramo imeti najprej urejeno državo, ki ve, kaj hoče, in ki bo tudi sposobna tvorno sooblikovati Unijo,« je dejal nosilec liste Zeleni Slovenije Vlado Čuš. Ob tem je sedanjim slovenskim poslancem v evropskem parlamentu očital preveč pasivnosti. »Slovenija nima vizije, kaj pravzaprav želi,« je še kritično dodal Čuš.

Na evropski listi Zelenih Slovenije Čušu sledijo ekonomistka Barbara Cenčič Krajnc, podjetnik Martin Gorjanc, podjetnica Nives Grlj, arhitekt Marko Mitja Feguš, kozmetičarka Tamara Galun, nekdanji vrhunski atlet Franc Branko Vivod in inženirka metalurgije Andreja Galinec.

Lista Kacin - Konkretno

Nosilec liste Jelko Kacin poudarja, da je EU za Slovenijo edina možnost in izjemna priložnost, zato se je treba maksimalno potruditi, da bi te priložnosti izkoristili. To pa se po njegovem ne bo zgodilo, dokler večina državljanov ne bo razumela, da je EU res priložnost, in to ne bo dokazala z odhodom na evropske volitve.

Kacin meni, da je pri nas veliko ljudi, ki menijo, da je pogumno dejanje, če EU »kažeš jezik«, a kot sam pravi, je treba EU uporabiti za gospodarski razvoj in povečanje gospodarske rasti. Prav tako moramo izkoristiti vsa sredstva, ki bodo na voljo, zlasti tista, ki zdaj prihajajo za zaposlovanje mladih, je še dodal.

Poleg Kacina, nekdaj poslanca in predsednika LDS, na listi kandirajo še sodelavka britanske vlade Polona Sagadin, direktor Sklada za razminiranje in pomoč žrtvam min Dorijan Maršič, direktorica humanitarnega društva UP Jesenice Faila Pašić Bašić, vodja pisarne Jelka Kacina v Bruslju Andrej Lavtar, aktivistka za človekove pravice Tatjana Greif, študent Jure Pucko in direktorica zavoda Akson 2020 Sara Karba.

Zares

Nosilka zunajparlamentarne stranka Zares bo nekdanja gospodarska ministrica Darja Radič. Ob vložitvi kandidature je zagotovila, da se Zares zavzema za boljšo evropsko gospodarsko politiko in za manjši demokratični deficit institucij Evropske unije. »Med ključnimi temami, ki jih bomo izpostavljali, je gospodarska politika EU, ki jo vodi aktualna Evropska komisija. Mi z njo nismo zadovoljni, saj lahko vidimo, kam nas je ta politika pripeljala,« je dejala Radičeva.

V Zaresu bodo predlagali, da tudi preostale institucije EU, ne samo evropski parlament, izvolijo državljani. »Samo to je zagotovilo, da bodo te institucije delale tudi za ljudi, in ne samo za interese bank ali kapitala,« je zatrdila Radičeva.

Radičevi kot nosilki na listi sledijo podpredsednik stranke Andrej Rus, profesorica angleščine Ivana Gornik, podpredsednik Vito Rožej, gospodarstvenica Simona Potočnik, predsednik pomladka Zares Aktivni Matic Smrekar, podpredsednica stranke Cvetka Ribarič Lasnik ter predsednik Zaresa Pavel Gantar.

Piratska stranka Slovenije

Nosilec liste zunajparlamentarne stranke Piratska stranka Slovenije je Rolando Benjamin Vaz Ferreira. »Če se uvrstimo v evropski parlament, bomo nadaljevali z dobrim delom dveh piratov, ki sta že v parlamentu. Sicer pa moramo preprečiti, da se zgodi sporazum med ZDA in EU, ki poskuša vpeljati brezcarinsko območje za EU in ZDA. To je sicer v redu, a sporazum vključuje tudi negativne stvari, na primer arbitražno sodišče, na katerem lahko korporacije tožijo države, kazni pa bi plačevali državljani,« je pojasnil Ferreira.

Na listi novonastale stranke je Ferreira edini kandidat.

Združena levica

Luka Mesec iz Iniciative za demokratični socializem, ene od treh strank, ki predstavljajo Združeno levico, je v izjavi ob vložitvi kandidatne liste pojasnil, da njihov program obsega tri točke − demokratizacijo evropskih institucij, gospodarsko obnovo in sodelovanje med evropskimi državami.

Nosilci liste so trije, poleg Meseca še Dušan Plut iz stranke TRS in Violeta Tomič iz Demokratične stranke dela.