Kandidaturo za Varuha napovedal tudi Rinaldo DiRicchardi - Muzga

Gre za generalnega tajnika Zveze Sintov Slovenije. Njegova prioriteta bi bila romska in sintska skupnost. 

Objavljeno
31. avgust 2012 17.25
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Generalni tajnik Zveze Sintov Slovenije Rinaldo DiRicchardi - Muzga je napovedal kandidaturo za varuha človekovih pravic. S kandidaturo želi javnosti pokazati, da je dozorel čas, ko lahko pripadniki marginaliziranih skupin dokažejo, da znajo empatično doživljati sočloveka. Njegovo prioritetno področje dela bi bila, kot poroča Slovenska tiskovna agencija, romska in sintska skupnost.

DiRicchardi je v obrazložitvi svoje kandidature zapisal, da kot pripadnik etnične skupine osovraženega ljudstva skozi vso zgodovino ve, kaj pomeni biti marginalizirana skupnost. Kot že rečeno, bi bila njegovo prioritetno področje romska in sintska skupnost, poseben poudarek njegovega dela pa bi bil usmerjen na starejšo in starajočo populacijo ter zapostavljene državljane. 

Sicer pa DiRicchardi ne pripada nobeni politični opciji, saj se nikoli ni politično udejstvoval.

Poleg tega je svojo kandidaturo za varuha človekovih pravic napovedala tudi sedanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Sedanji varuhinji Zdenki Čebašek-Travnik se mandat izteče 22. februarja 2013, sicer pa se Čebašek-Travnikov o vložitvi kandidature še ni odločila. Napovedala pa je, »da bi v primeru, če bi ji bila ponujena možnost podati soglasje h kandidaturi za vnovičen mandat, soglasje najverjetneje dala«.

V uradu predsednika republike so potrdili, da so v začetku avgusta prejeli obvestilo varuhinje človekovih pravic, da se ji bo čez šest mesecev iztekel šestletni mandat. Izbira novega kandidata za varuha bo tako sovpadla z letošnjimi predsedniškimi volitvami.

Postopek za izvolitev novega varuha se mora začeti najpozneje šest mesecev pred potekom mandatne dobe prejšnjega varuha.

Predsednik republike bi tako lahko pohitel, da bi DZ o kandidatu za varuha glasoval še pred prvim krogom volitev predsednika republike, ki bo na Martinovo nedeljo. Lahko pa predsednik izbere drugo taktiko in s predlogom počaka celo do morebitnega drugega kroga volitev. S tem izbiro kandidata povsem loči od predsedniške volilne kampanje, saj lahko predlaga kandidata tudi v primeru, da ne bo znova izvoljen.