Karl Erjavec: »Zmago sem pričakoval!«

Karl Erjavec bo vodil Desus še prihodnja štiri leta. Več kot 200 delegatov je na kongresu složno ugotavljalo, da je bil vstop stranke v desno-sredinsko koalicijo velika napaka.

Objavljeno
01. marec 2013 10.42
lvu*DESUS Erjavec
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Karl Erjavec bo vodil stranko Desus še prihodnje štiri leta, je odločilo 114 delegatov od 215 oddanih glasovnicah. Izzivalca Meta Vesel Valentinčič in Ljubo Jasnič sta prejela 62 oziroma 39 glasov podpore. Kljub zmagi, je bilo na račun Erjavca slišati veliko kritik.

»Vesel sem močne podpore. Upam, da rezultat kongresa pomeni, da bo stranka močnejša, da ne bo več notranjih trenj, saj je pred nami težko delo, ker moramo oblikovati novo vlado,« je bila prva izjava Karla Erjavca po izvolitvi za novega starega predsednika stranke Desus, ki jo vodi že od leta 2005.

Na kongresu je imel Erjavec dva konkurenta: generalnega sekretarja Ljuba Jasniča in predsednico ljubljanskega mestnega odbora Desus Meto Vesel Valentinčič. Po glasovanju se je izkazalo, da Erjavca ne bi mogla ogroziti, četudi bi združila moči.

Kongres sredi politične krize

Več kot 200 delegatov je od jutra složno ugotavljalo, da je bil vstop stranke v desno-sredinsko koalicijo velika napaka, ker se je kmalu izkazalo, da je bivša vlada kršila vsa dogovorjena izhodišča na področjih, za katera so se dogovorili, da jih bodo pustili pri miru (ideološke teme). Veliko kritik na račun vodstva stranke in poslanske skupine Desua je bilo izrečenih tudi zaradi zakona o uravnoteževanju javnih financ (ZUJF), zlasti zaradi 143. člen zakona, ki je nesorazmerno posegel v del pokojnin.

Delegati so naložili novemu vodstvu, da morajo v prihodnje izboljšati odnose z zvezo društev upokojencev, ki jo vodi Mateja Kožuh Novak. Posledica avanture v desno-sredinski koaliciji je, so poudarjali kritiki, krčenje članstva in neplačevanje članarin. To so podkrepili s konkretnimi številkami: v zadnjem obdobju je članov Desusa manj za dobrih 1000, medtem ko jih je od 12.719 članov stranke v lanskem letu plačalo članarino le dobrih 4000 oziroma 34 odstotkov.

Tudi na račun predsednika stranke Karla Erjavca je bilo izrečenih vrsta kritik, izstopali so delegati iz Dolenjske in Bele krajine, Celja in Ljubljane, medtem ko so ga branili predvsem delegati iz Štajerske. Kljub temu je bilo po glasnosti aplavzov po predstavitvi vseh treh kandidatov mogoče sklepati, da uživa Erjavec še vedno večinsko zaupanje.

Erjavčev govor je bil namreč najbolj bojevit, medtem ko Jasnič z monotonim branjem besedila ni bil prepričljiv. Generalni tajnik stranke je menil, da bi sprememba na vrhu stranke pozitivno vplivala na volivce in za primer je dal spremembo v SD. Zavzel se je za vlogo Desusa, ko bi v prihodnjih koalicijah zasedali le resorje dela, zdravja in pokojnin, da se ne bi več udeleževali kadrovskih kupčkanj na področjih, kjer stranka kot je Desus nima kaj iskati. S tem je posredno očital Erjavcu, da izkorišča stranko le za osebno promocijo, ker je zasedal funkcijo zunanjega ministra. Tudi kandidatka Vesel Valentinčič je menila, da položaj Desusa ni dober, a je bila prepričana, da je mogoče slabe trende obrniti le s prenovo vodstva in vrnitvijo koreninam - socialni politiki -, medtem ko bi morali vsako približevanje neoliberalizmu ostro obsoditi.

Pokojnine v središču

Erjavec je v svojem nagovoru ubral drugačne tone, saj je delegatom dejal, da se je slovenski politični prostor in s tem Desus znašel pred odločilnimi meseci, ko se oblikuje nova vlada ali obetajo predčasne volitve. V teh razmerah pa mora biti Desus konsolidirana in enotna stranka, je poudaril. Izpostavil je tudi, da je v časih, ko ljudje zahtevajo poštene politike, pomembno, kakšni so predsedniki strank - sam s svojim premoženjem nima nobenih težav, kar da je ugotovila tudi KPK.

»Čist sem kot solza,« je poudaril pred delegati in razkril tudi nekaj podrobnosti s pogovorov o oblikovanju nove koalicije. In sicer, da so se z mandatarko Alenko Bratušek že dogovorili, da bo s 1. aprilom zloglasni 143. člen ZUJF ukinjen, kar pomeni, da namerava nova vlada vrniti upokojencem odvzete pokojnine. Delegate je spomnil, da po zaslugi Desusa pokojnine niso zamrznjene in da bo tako tudi v prihodnje.

Podpredsedniki stranke so postali Tomaž Gantar, Brigita Čokl in Saša Geržina.