Katičeva in Brenčičeva sta ministrici

Po odstavitvi Janka Vebra in po odstopih kar dveh minsitric za šolstvo so poslanci popolnili vlado.

Objavljeno
13. maj 2015 13.22
Maja Makovec Brenčič
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − S 47 glasovi za in 22 proti so poslanci pravkar za ministrico za obrambo izvolili dosedanjo podpredsednico državnega zbora Andrejo Katič (SD), za ministrico za izobraževanje, znanost in šport pa Majo Makovec Brenčič (SMC).

Novi ministrici sta pred poslanci takoj prisegli, s čemer se začenja postopek prevzema vodenja resorjev. Poslanci so na predlog predsednika vlade Mira Cerarja glasovali o listi, torej o obeh kandidatkah hkrati.

Prva je prisegla Katičeva, ki ji je s tem prenehal mandat podpredsednice državnega zbora.

Odstavitev Vebra, ker ni odstopil

Ministra za obrambo nimamo že več kot mesec dni, kar je Janka Vebra (SD)  na predlog predesednika vlade Cerarja odstavilo 68 poslancev, 11 jih je takrat glasovalo, naj Veber kljub nezaupanju premiera še vodi resor.

Vebrov padec z vrha obrambnega ministrstva je marca sprožila komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki je pri nenapovedanem nadzoru pri novem šefu vojaške obveščevalne službe Gorazdu Rednaku, ki ga je po prevzemu ministrstva nastavil Veber, našla ministrovo navodilo, da morajo pripraviti analizo pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma.

»Ugotovili smo grobo kršitev pooblastil vojaške obveščevalne službe,« je 18. marca letos predsednik komisije za nadzor obveščevalcev Branko Grims (SDS) povedal po nenavadno dolgi seji komisije za zaprtimi vrati in ocenil še, da je šlo za politično zlorabo obveščevalne službe za ministrove potrebe.

Takoj, še isti dan, je pojasnila ministra zahteval premier Cerar in, ker ga Veber ni prepričal, poskušal doseči, da bi Veber sam odstopil. Ker pa Veber tega ni bil pripravljen storiti - vztrajal je, da ni kršil zakonov -, je premier razrešitev moral predlagati državnemu zboru.

V prejšnjem mandatu je Veber, ko je Janezu Janši (SDS) razpadla koalicija in je predsednica vlade postala Alenka Bratušek (takrat PS, danes Zaab), nasledil Gregorja Viranta (DL) na vrhu državnega zbora. Virant je v vladi Alenke Bratušek postal minister za notranje zadeve.

Na začetku tokratnega mandata je bil nekdanji župan Kočevja Veber izvoljen za podpredsednika zbora. 

Od razrešitve Vebra obrambno ministrstvo začasno vodi predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan, ki namerava posle novi minsitrici predati še danes dobro uro po glasovanju parlamenta.

Veber se je, ko so ga odstavili kot ministra, vrnil v državni zbor za poslanca, zaradi česar je sedež izgubil nekdanji finančni minister Franc Križanič.

Odstop Setnikar Cankarjeve in Markeževe

Še obsežnejši so bili v zadnjih mesecih zapleti na šolskem ministrstvu, kjer sta v kratkem času odstopili kar dve ministrici.

Stanka Setnikar Cankar je odstopil marca, potem ko je komisija za preprečevanje korupcije nadgradila aplikacijo Supervizor in omogočila pregled največjih izplačanih honorarjev v javnem sektorju. Pokazalo se je namreč, da je ministrica Setnikar Cankarjeva ob plači v 12 letih prejela še najmanj dodatnih 636.000 evrov honorarjev.

Za novo ministrico je Cerar predlagal poslanko SMC Klavdijo Markež, ki pa je morala že nekaj dni po imenovanju odstopiti, ker se je pokazalo, da so očitki, ki jih je prvi objavil tednik Demokracija, da je njena magistrska naloga plagiat, povsem točni.

Markeževa se je po odstopu odpovedala tudi poslanskemu sedežu.

Ministrstvo od takrat začasno vodi premier Cerar.