Katičeva razočarana nad obravnavo obrambne zakonodaje

Če predlog zakonodaje ne bo uvrščen na sejo konec avgusta, bodo predlagali, da jo v parlamentarni postopek vloži SD.

Objavljeno
27. julij 2017 22.25
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana - Ministrica za obrambo Andreja Katič je razočarana nad obravnavo obrambne zakonodaje, ki tudi danes ni bila uvrščena na sejo vlade. Po današnji seji je v izjavi spomnila, da je koalicija na enem od zadnjih srečanj sklenila, da bosta zakon o obrambi in zakon o službi v Slovenski vojski uvrščena na zadnjo sejo vlade pred počitnicami. Če predlog zakonodaje ne bodo obravnavali na naslednji seji, bodo predlagali, da jo v parlamentarni postopek vloži SD, je napovedala Katičeva.

Predstavitev predloga

Med današnjo prekinitvijo seje je Katičeva o predlogu pogovarjala s premierjem Cerarjem, članom vlade pa podrobneje predstavila predlog. Temu nasprotujeta ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za javno upravo. Sporni jim je predvsem del predloga, ki govori o izboljšanju položaja pripadnikov Slovenske vojske, je pojasnila Katičeva. Vlada jo je sicer pozvala, naj opravi še en krog usklajevanj, a z nasprotujočima ministrstvoma stališč ne morejo zbližati.

Katičeva je dobila soglasje, da zakonodajo vložijo v DZ preko stranke SD, je za STA pojasnil Dejan Židan. Poslance je že danes pozval, da z glasovanjem omogočijo, da bo slovenski varnostni sistem postal bolj stabilen, tudi s tem, da se izboljša položaj vojakov.

Očitki Cerarju

Po mnenju Židana pa bi predsednik vlade najlažje pokazal, da razume tudi Slovensko vojsko in ne le policijo, tako, da bi obrambna zakona lahko vlada sprejela na dopisni seji že v prihodnjih dneh ali tednih. »Tudi to je povsem odvisno od osebne volje predsednika vlade,« ki se po Židanovem mnenju ni držal dogovora.

»Nismo več pripravljeni prositi za to, kar je skupni projekt slovenske države. Ministrica se povsem upravičeno počuti, kot da jo je del vlade pustil na cedilu,« je o tem, da predlog ni bil obravnavan na današnji seji dejal Židan. Po njegovih besedah so v SD pomagali pri izboljšanju statusa policije in so zato »izrazito neprijetno presenečeni, ko premier in SMC na reševanje položaja vojakov gledata povsem drugače kot na policijo«.

Tudi ministrica je priznala, da jo je dogajanje precej razburilo. Spomnila je, da so zakon o obrambi usklajevali leto in pol, dolgo pa tudi zakon o službi v Slovenski vojski, predloga so prečesali na najmanj treh koalicijskih srečanjih. »Državni sekretarji so se pravzaprav uskladili,« je dejala Katičeva in ocenila, da gre za politično nasprotovanje oz. nasprotovanje med policijo in vojsko.

Ne le izboljšanje položaja vojakov, gre tudi za razvoj obrambnega sistema

A je ob tem poudarila, da zakon o obrambi ne prinaša le izboljšanja položaja pripadnikov, pač pa gre za nadaljnji razvoj obrambnega sistema in prilagoditev izzivom, tudi poslabšanim varnostnim razmeram. V vladi morajo biti po njenih besedah toliko odgovorni, da to omogočijo.

Če pa vlada te odgovornosti ne sprejme, ona sama oz. v SD menijo, da je to potrebno storiti tako za nadaljnji razvoj obrambnega sistema kot za izboljšanje položaja pripadnikov Slovenske vojske, je dodala ministrica in s tem odgovorila na vprašanje, ali bodo torej zaobšli vlado, ki bo sicer naslednjič zasedala predvidoma 31. avgusta.

Koalicija je sicer predlogu zakonodaje zeleno luč prižgala na enem od zadnjih srečanj. Ministrico sicer zaradi potrebne dvotretjinske večine za sprejem zakonodaje čaka še nadaljnje iskanje podpore tudi pri opoziciji. Zadnjo različico predlogov je strankam že posredovala.