Kazenski senat ustavnega sodišča danes o zadevi Patria

Janševa pritožba: Malo je verjetno, da bi bila zadeva v četrtek že uvrščena na sejo ustavnega sodišča.

Objavljeno
02. december 2014 20.14
Ustavno sodišče
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad nam je potrdil, da ustavni sodniki na ponedeljkovi seji niso sprejeli še nobene odločitve v zvezi z ustavno pritožbo, ki jo je v zadevi Patria vložil Janez Janša.

Pojasnil nam je, da ima predvidoma to točko na dnevnem redu danes kazenski senat in da ni pričakovati, da bi bila v četrtek že uvrščena na sejo ustavnega sodišča. Kazenski senat sicer sestavljajo Jadranka Sovdat, predsednica senata, in člana Ernest Petrič in Mitja Deisinger. V primeru izločitve ali odsotnosti katerega od sodnic ali sodnikov je članica senata Jasna Pogačar.

Ustavno sodišče je ustavno pritožbo zoper sodbo vrhovnega sodišča v zadevi Patria, s katero je to sodišče zavrnilo zahteve za varstvo zakonitosti vseh treh obsojenih v zadevi Patria, zelo hitro uvrstilo na dnevni red, saj je Janšev zagovornik Franci Matoz pritožbo vložil pretekli četrtek. Takrat je pojasnil, da v ustavni pritožbi ustavnemu sodišču predlagajo, naj zadrži izvršitev sodbe. Če bi ustavno sodišče predlogu ugodilo, bi to pomenilo, da lahko Janša nemudoma odide s prestajanja dveletne zaporne kazni.

Kot je pojasnil Matoz, izdajo začasne odredbe sicer pričakujejo do novega leta, hkrati pa pričakujejo tudi hitro odločanje o vsebini pritožbe.

V 56 strani dolgi pritožbi je Janševa obramba ustavnim sodnikom predlagala, naj zadevo obravnavajo absolutno prednostno, saj je sodba tudi podlaga za prenehanje poslanskega mandata. Janšev odvetnik Matoz pričakuje, da bo ustavno sodišče »zaradi več kot očitnih kršitev« pritožbi ugodilo in dosedanje sodbe razveljavilo. Prepričan je namreč, da sodbe v zadevi Patria ne vsebujejo niti najmanjšega standarda za obsodbo, temveč le arbitrarno nizanje indicev.

Ugoditev Janševi pritožbi – to pomeni, da bi ustavni sodniki v dosedanjih sodnih postopkih prepoznali kršitve temeljnih človekovih pravic – bi pomenila, da je ukvarjanje ustavnega sodišča z ustavno pritožbo, ki jo je Janša vložil tudi zaradi odločitve državnega zbora o prenehanju njegovega poslanskega mandata, postalo brezpredmetno in da se Janša s polnim mandatom vrača v poslanske klopi. Za zdaj je ustavno sodišče predsedniku SDS začasno vrnilo mandat, dokler ne bo vsebinsko odločilo o vloženi ustavni pritožbi glede njegovega poslanskega mandata.

Ustavno sodišče je prav tako dobilo že ustavni pritožbi soobsojenih v zadevi Patria Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča. Oba predlagata tudi začasno zadržanje izvršitve sodbe. Vse tri ustavne pritožbe bo sodišče obravnavalo absolutno prednostno.