Katere ministre bo predlagal Janša?

Spremenjeni zakon o vladi predvideva enajst ministrstev in 12 ministrov. PS in SD ostro proti predlaganim rešitvam.

Objavljeno
26. januar 2012 10.31
Posodobljeno
26. januar 2012 10.51
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - S 49 glasovi za in 37 proti je državni zbor pravkar spremenil zakon o vladi, ki bo imela poslej namesto 15 le enajst ministrstev in namesto treh ministrov brez listnice le enega.

Posebnega ministrstva le za kulturo ne bo več, notranje ministrstvo bo prevzelo pristojnosti na področju tožilstva, ki jih je doslej imelo pravosodno ministrstvo. Tem rešitvam so v odboru za notranjo politiko in na izredni seji državnega zbora ostro nasprotovali poslanci PS in SD.

Predsednik PS Zoran Janković je pred glasovanjem pozval poslance, naj spremembo zakona o vladi zavrnejo, da bi nastajajoča koalicija do sobote pripravila boljši zakon, s katerim bi država ohranila samostojno ministrstvo za kulturo, pristojnost za tožilstvo pa bi ostala pravosodnemu ministrstvu. Ocenil je, da je samostojno ministrstvo za kulturo vredno tudi dodatnih stroškov za ministra in osebje, ki dela zanj. Janković je povzel, da je v pogajanjih, ko je sam sestavljal koalicijo, na spornost prenosa pristojnosti za tožilstvo iz pravosodnega na notranje ministrstvo opozoril predsednik Desusa Karel Erjavec, Gregor Virant in Patrick Vlačič pa sta Erjavčevo razlago sprejela.

V pogajanjih o koaliciji z Jankovićem in Janezom Janšo je prenos pristojnosti zagovarjala Virantova državljanska
lista (DLGV). Poslancu SDS Vinku Gorenaku je Janković očital, da jih je zavedel, ker je na odboru za notranjo politiko pred sejo zbora napovedal, da bo pripravljeno dopolnilo do seje zbora, ki pa ga koalicija ni pripravila. Gorenak mu je odgovoril, da je dopolnilo napovedal, če bi se koalicija zanj dogovorila in dodal, da je pa težave mogoče rešiti tudi pri dopolnjevanju zakona o javni upravi, ki bo prenose pristojnosti podrobno določil. Gorenak je dodal, da ne razume, česa se kritiki tako bojijo pri prenosu pristojnosti za tožilstvo na notranje ministrstvo, saj tožilcem položaj jamči ustava, podobno ureditev kot bo uzakonjena pa imajo skandinavske države in Portugalska.

»Dopolnila nismo vložili, ker smo ocenili, da ni potrebno,« je dejal Gorenak. Večina je na izredni seji iz zakona o vladi, ki so ga v proceduro vložili poslanci levice pred glasovanjem o mandatarstvu Zorana Jankoviće, z desne
so ga v danes le popravili, črtala določbo, da bo vlada Boruta Pahorja imela polna pooblastila, dokler oblasti ne prevzame nova vlada, določila, da bo vlada poslej imela enajst ministrstev in ministra brez listnice za Slovence po svetu in da bo imelo vsako ministrstvo največ dva državna sekretarja.

Določili so tudi katerih enajst ministrstev bo ustanovljenih in katere pristojnosti dosedanjih bodo prevzela posamezna ministrstva. Vlada bo lahko enega ali več ministrov na predlog premiera določila za podpredsednika, ki bo premiera nadomeščal v primeru odsotnosti ali zadržanosti, ki pa ne bo imel pristojnosti predlagati zamenjav ministrov ali odločati o dilemah povezanih z glasovanjem o zaupnici vladi.