Predsednik novoizvoljenega DS Alojz Kovšca

Poleg Kovšce sta kandidirala še Boris Popovič in Samer Khalil.

Objavljeno
12. december 2017 12.32
Posodobljeno
12. december 2017 12.32
L. Z., STA
L. Z., STA
Ljubljana − Novoizvoljeni državni svet (DS) je na današnji ustanovni seji za svojega predsednika izvolil predsednika Območne obrtno-podjetniške zbornice Alojza Kovšco, ki je bil državni svetnik že v prejšnjem mandatu.

Za predsedniško mesto v DS so se potegovali trije kandidati: koprski župan Boris Popovič, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana - Bežigrad Alojz Kovšca in podžupan Črnomlja Samer Khalil. Popovič in Khalil torej prihajata iz vrst lokalnih interesov, Kovšca pa v DS zastopa obrtnike.

Na začetku ustanovne seje je državni svet (DS) brez glasu proti potrdil 39 svetniških mandatov. Sicer 40-članski DS je namreč delo začel v okrnjeni sestavi, saj se je na volitvah, ki so potekale 22. in 23. novembra, zapletlo pri predstavniku kulture in športa. Njegovo izvolitev so namreč zaradi pritožbe Društva oblikovalcev Slovenije preklicali, novih volitev pa še ni bilo.



Dosedanji predsednik DS Mitja Bervar. Foto: Leon Vidic

Svetniki bi se morali po Brglezovih besedah čim bolj dejavno in konstruktivno vključiti v zakonodajno razpravo in nasploh v delo DZ: »Državni zbor, če si želi sodelovanja, ne sme udejanjiti stvari na način, ki bi sodelovanje onemogočale. Sočasno pa državni svet, če si želi sodelovanja, ne sme − če se tako izrazim − nagajati državnemu zboru.«

»Kajti dobro za naše državljanke in državljane delamo lahko le, če delamo z roko v roki,« je dodal predsednik DZ in opozoril, da sta za sodelovanje vedno potrebna dva. Pri tem je izpostavil svoje dobre izkušnje pri sodelovanju z DS v prejšnjem mandatu. Novoizvoljenim svetnikom je zaželel še »veliko odločevalske modrosti«.

Bervar pa je ocenil, da je DS v obdobju njegovega vodenja naredil »kar nekaj zanimivih stvari«. Spomnil je, da so v DZ poslali 250 mnenj, ki so jih poslanci bolj ali manj upoštevali. Pohvalil je tudi veliko pripravljenost svetnikov za sodelovanje s civilno družbo. DS pa po njegovih besedah ostaja uveljavitev predloga tako imenovanega četrtega odločanja.