Kdo bo popravil napake SCT na OI?

Zavod za gradbeništvo je v izvedenskem mnenju ugotovil številne nepravilnosti.

Objavljeno
18. avgust 2013 18.17
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Na ministrstvu za zdravje bodo predvidoma danes izbrali izvajalca, ki bo do konca leta 2014 zamenjal celotni vodovod Onkološkega inštituta (OI), to je približno 15.000 metrov cevi. OI ima težave z vodovodom vse od selitve v novo stavbo leta 2007. Zavod za gradbeništvo je v izvedenskem mnenju ugotovil številne nepravilnosti, celo puščanje cevi, in ocenil, da je treba vodovod v celoti zamenjati.

Ministrstvo za zdravje je leta 2010 sklenilo dogovor s podjetjem SCT, ki je tudi gradil OI, da bo poskrbelo za sanacijo. Tedanji predsednik uprave SCT Ivan Zidar se je strinjal s prevzemom krivde oziroma dela krivde za pomanjkljivosti in napake pri gradnji vodovoda. Podjetje SCT je za tem šlo v stečaj. SCT je OI gradil namesto tri leta kar 11 let, gradnja pa je s predvidenih 22 zrasla na 49 milijonov evrov.

Sanacijo bo ministrstvo krilo iz bančnih garancij (prvi lot v vrednosti 140.000 evrov je leta 2010 že zapadel, preostalo je še 2,14 milijona evrov), a za celoten poseg ta znesek ne bo zadostoval. Od vselitve do danes so na Onkološkem inštitutu zapravili že več kot pol milijona evrov za sprotna popravila vodovoda, preiskave vode in ukrepe proti legioneli.