Kdo je kriv, da se uvrščamo ob bok Sierri Leone in Nigeriji?

Pred izredno sejo državnega zbora o ocenah uspešnosti države. Slabe uvrstitve na lestvicah uspešnosti: »sramotno« za Cerarja, Bratuškovo ali Janšo?

Objavljeno
11. oktober 2015 19.01
SLOVENIJA LJUBLJANA 16.02.2012 CERKEV DRZAVA SLOVENSKA ZASTAVA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Izraz »sramotno« je neprimeren, se je nad oceno o uvrstitvah države na mednarodnih lestvicah uspešnosti, ki so jo predlagali opozicijski poslanci, začudila celo zakonodajno-pravna služba. Ostrino so koalicijski poslanci zavrnili in opozorili, da so uvrstitve še iz časa prejšnjih vlad.

O ne najboljših uvrstitvah države na različnih mednarodnih lestvicah spoštovanja človekovih pravic ter učinkovitosti pravne države in ekonomskega sistema bodo poslanci razpravljali jutri popoldne na izredni seji parlamenta. Predsednik Milan Brglez (SMC) jo je moral sklicati, ker je to zahtevala več kot četrtina poslancev. Zahtevo je podpisalo vseh 26 poslancev SDS in NSi, pridružil pa se jim je še Bojan Dobovšek.

Za nami v Evropi le Ukrajina

V poročilu o ekonomski svobodi za leto 2014 si med 152 državami delimo 105. mesto s Sierro Leone, v poročilu za letos pa smo padli na 111. mesto, ki si ga delimo z Nigerijo in Kitajsko, so med drugim v zahtevi za izredno sejo parlamenta opozorili pobudniki in povzeli, da smo ocenjeni kot ekonomsko najmanj svobodna država Evropske unije, v celotni Evropi pa za nami zaostaja le Ukrajina.

To je »popolna sramota in blamaža države«, so med drugim zapisali opozicijski poslanci. Predlagajo, da bi jutri državni zbor priporočil vladi, naj se namesto s hvalnicami o gospodarski rasti, ki ni sad njenega dela, začne ukvarjati s pripravo resnih strukturnih reform, ki bi »sramotne« uvrstitve popravile. A tega opozicijsko zašiljenega priporočila jutri ne bo.

Že v odboru za pravosodje so ga prejšnji teden koalicijski poslanci namreč zavrnili, predlagateljem pa očitali »argumentacijsko zmoto« pri kritiziranju vlade Mire Cerarja, ker se »sramotne« ocene nanašajo na obdobje, ko ta sploh še ni vladala.

To ni ocena za 2015

Prva je na to v odboru opozorila državna sekretarka ministrstva za pravosodje Tina Brecelj z opombo, da poročilo o ekonomski svobodi sveta za leto 2015 vsebuje podatke za leto 2013.

»Vsak od nas naj premisli in ima pred očmi podatek, katera vlada je takrat vodila to državo,« je dejala sekretarka in dodala, da poročilo vendarle vsebuje različne ocene in da nismo po vseh najslabši. Na različne druge lestvice, ki državo drugače ocenjujejo, so opozarjali tudi poslanci.

Opozorilo, da poročilo za leto 2015 govori o doseženem v letu 2013, je v oceno, da gre za »argumentacijsko zmoto« predlagateljev, pozneje zaostril Bojan Krajnc (SMC). Iz SDS se je Anja Bah Žibert odzvala, da je v začetku leta 2013 druga vlada Janeza Janše že padla.

Iz NSi pa Iva Dimic, da namen ni napad na vlado, namen je opozoriti na dejstva, ki kažejo, da je v državi treba nekaj narediti, in da čeprav je leto mimo, ni reform, ki bi položaj spremenile v pravosodju, v zdravstvu, pri davkih, konkurenčnosti, zadolženosti podjetij ...

Pred izredno sejo sta bili zadnje dni obe desni stranki, med katerima je bilo v zadnjem letu kar nekaj konfliktov, nenavadno složni in sta si celo razdelili čas, ki v razpravah dodatno pripada predlagatelju. Bojan Dobovšek pa se je svojemu odpovedal.