Kdo je pritiskal na bivšega ministra Tomaža Gantarja?  

Tomaž Gantar za Delo jasno in glasno o pritiskih. »Bratuškova naj išče odgovornost sama pri sebi.«

Objavljeno
27. marec 2014 20.33
Tomaž Gantar
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Premierka Alenka Bratušek bila v sredo v parlamentu zelo kritična do bivšega ministra za zdravje Tomaža Gantarja. Izpostavila je, da Gantar v času svojega ministrovanja ni bil učinkovit. Ocenila je, da bi bil položaj zdravstva danes bistveno drugačen, če bi Gantar na začetku mandata »zagrizel v probleme«, a ni naredil nič konkretnega.

Obžalovala je tudi, da ministri, ki odstopijo, tudi Gantar, ne želijo razkriti, kdo je pritiskal nanje. Isto so oba ministra, ki sta odstopila, pozvali tudi v zdravniških organizacijah: naj vendarle povesta imena, predsednica vlade in država pa naj ju zaščiti. Uradne osebe, kot so ministri, pa imajo tudi zakonsko dolžnost, da povedo, kadar jim kdo grozi ali nedopustno pritiska nanje.

Kaj je povedal o pritiskih za Delo Tomaž Gantar?

Tomaž Gantar, bivši minister: »Danes ne bi bilo tako, kot je, če bi premierko Alenko Bratušek zdravstvo zanimalo. V osmih mesecih ni imela več kot deset minut časa za mene, kljub temu da sem jo prosil za pogovor. Danes ne bi bilo takšnega mešanja javnega in zasebnega zdravstva, če bi bil sprejet zakon o zdravstveni dejavnosti, ki sem ga pripravil in sem v njem povsem ločil javno delo od popoldanskega. Ustavljen je bil v koalicijskem usklajevanju kot tudi vsi drugi zakoni, ki sem jih pripravil. Noben ni bil koalicijsko usklajen zaradi neskladja med Virantovo DL in Lukšičevo SD.

Sprašujete, kdo je pritiskal na mene? Nikoli nisem govoril o pritiskih lobijev in nihče mi ni grozil. Pritisk je bil posreden, in sicer znotraj politikov koalicije. Vsaka politična stranka ščiti privilegije nekega lobija. Konkretno: premierka Bratuškova je sama zahtevala, da je zakon o zdravilih napisan na kožo in za zaslužke lekarn. Rešitve, da imajo lekarne veledrogerije, Evropa ne pozna, sprejeta je bila zaradi interesov in miru Pozitivne Slovenije.

Poglejmo dopolnilno zavarovanje: premierka zdaj govori, da je Alenka Trop Skaza odstopila zaradi pritiskov, ker je napovedala ukinitev dopolnilnih zavarovanj. Kakšna ironija! Saj ukinitve ni v načrtu koalicije! V začetku je bila, zdaj pa je ni, ker jo je koalicija sama izbrisala. Kdo mislite da je pritiskal na Trop Skazo, ko je napovedala ukinitev zavarovanj, česar koalicija ne podpira?«

Koalicijska pogodba je najprej vsebovala napoved ukinitve dopolnilnega zavarovanja, potem pa je nekdo iz koalicije to črtal. Mislim, da PS ali DL.

»Imena, ki so ovirala spremembe, so v koaliciji«

Nikakor ne prevzemam odgovornosti za nesprejeto zdravstveno zakonodajo v svojem času. Poleg že omenjenega zakona o zdravstveni dejavnosti in zakona o zdravilih sem pripravil še zakon o pacientovih pravicah, ki se ga tudi ni dalo koalicijsko uskladiti, in interventni zakon za dodatni denar. Tega sem dal v koalicijsko usklajevanje že lani spomladi za dodatna sredstva v višini več kot 100 milijonov evrov, a je bil na koncu sprejet pozno jeseni za zgolj 35 milijonov, in še ta je bil usklajen komaj, ko je posredovala premierka. Brez močne politične podpore torej ne more zdravstveni minister nič narediti.

Če bi se premierka vključila še kdaj v koalicijsko usklajevanje glede zdravstvenih zakonov, bi morda lahko sprejeli še kaj, a se ni, ker ni bilo zanjo zdravstsvo nobena prioriteta. Zdaj pravi, da ji je žal, da me je imela v vladi. A vmes mi ni niti enkrat povedala, da kaj ni v redu. Pojma ni imela, kaj sploh delamo na ministrstvu za zdravje. In si ni bila pripravljena vzeti časa, da bi me poslušala. Bruselj nas je pohvalil, ko smo poslali program, pri nas pa ni to nikogar zanimalo. Pravijo, naj navedem imena. Imena, ki so ovirala sprejetje česarkoli, so v sami koaliciji.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja preprečuje PS ali DL

Ko je Virant sprejemal zmanjševanje zaposlenih v javnem sektorju, sem opozoril, da ne more enačiti šolstva, kjer smo po številu zaposlenih v vrhu Evrope, in drugih resorjev ter zdravstva, kjer smo na repu. Premierka me ni podprla. Virant pa je vztrajal, da so vsi resorji enaki. In zato imamo danes problem v zdravstvu.

Danes je velika težava tudi urgenca UKC. Opozarjal sem, da je nujno treba nadaljevati z gradnjo urgence in za letos je bilo v začetku rezerviranih za to približno 7 milijonov evrov. A so jih potem črtali in urgenca zdaj stoji.

Sodeloval sem pri pisanju koalicijske pogodbe za zdravstvo. Bila je dobro napisana, a je nato zaradi medsebojnega nasprotovanja različnih strank zvodenela. Med drugim je nekdo iz koalicije zaheval, da se črta namera za ukinitev dopolnilnega zavarovanja, ne vem, ali PS ali DL. Koalicijska pogodba je zdaj taka, da so novega ministra že na ta način v naprej ustrelili v glavo. Premierka naj išče odgovornost pri sami sebi.«