Kdo je večja ovira: Janez Janša ali opozicija?

Koalicija na preizkušnji? SDS: »Gregor Virant ne more mimo mikrofona, ne da bi trosil neumnosti.«

Objavljeno
06. avgust 2012 22.07
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Politično premirje po julijskem sestanku predsednikov parlamentarnih strank je z znižanjem bonitetnih ocen Sloveniji resno načeto. V SLS in NSi so se postavili v bran predsedniku vlade Janezu Janši in pozvali opozicijo, naj bo konstruktivna.

Potem ko sta dve mednarodni bonitetni hiši (Moody's in Standard & Poors) znižali bonitetne ocene Sloveniji, se je sprožil plaz obtoževanj za nastali položaj.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je danes ocenila, da je padec bonitetnih ocen posledica neenotnosti v politiki, ker še ni našla skupnega jezika o vnosu zlatega fiskalnega pravila v ustavo. Pri tem pričakuje bolj konstruktivno delovanje opozicije, da ne bi zavračala vseh predlogov koalicije.

Po njenem prepričanju bo jeseni treba združiti moči pri iskanju rešitev za fiskalno pravilo, sanacijo bank, državni holding in proračuna za prihodnji dve leti.

Na vprašanja, ali je jeseni mogoč razpad koalicije, Novakova odgovarja, da je vse možno, a da ne vidi alternative ali voditeljev, ki bi bili sposobni voditi Slovenijo bolje od Janše. Podobno je v nedeljo h konstruktivnosti opozicije pozval tudi prvak SLS Radovan Žerjav. Po njegovem so projekti nujni za povrnitev ugleda Slovenije v očeh tujine in »šele druga prioriteta spopad z osebo Janeza Janše«.

SDS: Virant neuporaben

Po drugi strani je Novakova danes – sicer zelo blago – opozorila tudi na neprimerno vedenje koalicijskih partnerjev pred javnostjo.

Nesoglasja, ki se pojavljajo na različnih družbenih spletnih omrežjih, bi po njenem morali reševati znotraj koalicije. V minulih dneh smo namreč lahko spremljali dvigovanje napetosti na relaciji SDS in Državljanska lista.

Predsednik zadnje Gregor Virant je v več intervjujih dejal, da je zelo razočaran nad ravnanjem Janše zaradi odpiranja ideoloških tem. Dejal je, da se vse to vrača kot bumerang vladi z nižjo javnomnenjsko podporo, kot takšna pa da težje obvladuje krizo.

V SDS se na Virantove besede uradno niso odzvali, so pa na spletnem omrežju Twiter zapisali, da »Gregor Virant ne more mimo mikrofona, ne da bi trosil neumnosti« in da bi »moral Virant še bolj napadati SDS, če želi na skrajni levici pobrati kakšen glas, s sedanjimi tremi odstotki postaja neuporaben«.

Drugi »incident« med SDS in DL se je zgodil po zadnji seji vlade, na kateri so zavrnili proračunska izhodišča ministrstva za finance in pozvali ministra Janeza Šušteršiča, naj pripravi nove predloge proračunov za leti 2013 in 2014. V SDS so na družabnem omrežju zapisali: »Je že kdo videl, da bi šel MF med proračunsko sejo vlade na dopust?«