Kdo proti komu na letošnjih predčasnih volitvah

Spopad kandidatov: Stranke kadrujejo premišljeno. Cerar, Bratuškova in Janković adute skrivajo do zadnjega.

Objavljeno
17. junij 2014 23.45
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Danes opolnoči poteče rok za vložitev kandidatur za parlamentarne volitve. Uveljavljene stranke so svoje sezname že objavile, medtem ko novinke čakajo do zadnjega. Podobno kot na prejšnjih volitvah se tudi tokrat obeta vrsta spopadov političnih »prvokategornikov«.

Morda se na prvi pogled zdi, da slovenski volivci odločilno vplivamo na izvolitev poslancev, a to drži le deloma. V proporcionalnem volilnem sistemu z osmimi volilnimi enotami, 88 okraji in brez preferenčnih glasov volivci pravzaprav volimo stranke, in ne njihovih kandidatov. Čeprav je na volišču poleg stranke treba obkrožiti tudi ime kandidata, politične stranke pred tem pozorno delegirajo, v katerih okrajih bodo kandidirali njihovi veljaki.

Prvaki strank neradi tvegajo

Razdelitev mest po posameznih kandidatnih listah kaže, da predsedniki strank, ki jim javnomnenjske ankete napovedujejo najboljše izide, povečini kandidirajo v »preverjenih« volilnih okrajih. Tam imajo njihove stranke tradicionalno visoko podporo in imajo izvolitev skoraj zagotovljeno. Janez Janša (SDS) tako znova kandidira v Grosupljem, Dejan Židan (SD) še drugič zapored v Murski Soboti, tudi Karl Erjavec (Desus) spet računa na izvolitev v Žalcu.

Strankarski novinec Miro Cerar (SMC) se je po naših informacijah odločil za kandidaturo v tradicionalno levi sredini naklonjeni Ljubljani (okraja Center in Vič-Rudnik 2), kjer mu bo med drugim konkurenco delal »vstajnik« Uroš Lubej (SD+Solidarnost). Tudi premierka v odstopu Alenka Bratušek (Zaab) se je neuradno odločila kandidirati na »domačem terenu« v Kranju. Tam je bila pred tremi leti na listi tedaj zmagovite PS že izvoljena. Tokrat poskuša s svojo nedavno nastalo stranko, zato uspeh ni zagotovljen.

Predsednica NSi Ljudmila Novak bo kandidirala v dveh okrajih. Poleg »domačih« Domžal, kjer bo imela najresnejšo konkurenco v poslancu SDS Robertu Hrovatu, se je odločila konkurirati tudi v Ribnici, kjer je že leta nepremagljiv vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Predsednik SLS Franc Bogovič, ki je bil nedavno izvoljen za evropskega poslanca, na izvolitev v državni zbor očitno ne računa resno, saj kandidira v zanj in njegovi stranki neobičajnem urbanem okolju. V okraju Ljubljana Moste-Polje 2 (Fužine z okolico) bo konkuriral sedanjemu ministru za izobraževanje, znanost in šport Jerneju Pikalu (SD).

Novoizvoljeni predsednik DL Bojan Starman bo poskušal na listi stranke, ki ji ankete ne napovedujejo ponovnega preboja v parlament, tako kot pred tremi leti prepričati volivce v Škofji Loki. Na julijske volitve so po presenečenju na evropskih volitvah pripravljeni tudi v Združeni Levici. Na njihovi listi bosta med drugim kandidirala predsednik TRS Matjaž Hanžek (v enoti Ljubljana-Bežigrad 2, kjer se bo pomeril s sedanjo ministrico za delo Anjo Kopač Mrak), drugi tekmec pa bo vodja IDS Luka Mesec, ki kandidira v Trbovljah.

Kdo se »ne gre več«?

V strankah SMC, PS in Zaab svojih kandidatnih list včeraj še niso želeli razkriti, saj jih v zadnjem hipu še popolnjujejo in jih bodo njihovi strankarski organi dokončno potrdili danes. Zanimivo bo spremljati, kakšne kadre in kam jih bo v glavnem mestu postavil ljubljanski župan Zoran Janković, katerega stranka bo po pričakovanjih zagotovo pobrala nekaj glasov. Zlasti usodno pa utegne biti razkritje, kakšne kadre pripravlja trenutni favorit za zmago Miro Cerar.

Že zdaj pa je jasno, da na letošnjih volitvah ne bo kandidirala vrsta prepoznavnih politikov. Med njimi so predsednik PS Zoran Janković, nekdanji predsednik DL Gregor Virant, pa tudi njegova druga dva strankarska in ministrska kolega Senko Pličanič ter Samo Omerzel. Za zaključek politične kariere v tej stranki se je odločila tudi dosedanja poslanka DL Kristina Valenčič.

Spremembe bodo tudi med poslanci SD, kjer tokrat ne kandidirajo dolgoletni parlamentarci Majda Potrata, Mirko Brulc in Srečko Meh. Kandidaturi na listi SLS pa se je v zadnjem hipu zaradi bolezni odpovedal nekdanji vidni član nacionalne stranke Bogdan Barovič.