Kdo vse je že napovedal kandidaturo za župana?

Vnovično kandidaturo so napovedali župani Ptuja, Kranja, Nove Gorice, Murske Sobote, Slovenj Gradca, Ljubljane in Maribora.

Objavljeno
20. julij 2014 13.08
Državnozborske volitve, 13.7.2014, Vintarovci
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Celje, Ptuj, Kranj, Ljubljana, Maribor - V Mariboru je doslej kandidaturo napovedal le trenutni župan Andrej Fištravec. Najmočnejša svetniška skupina SDS še vedno okleva med predsednikom mestnega odbora in direktorjem UKC Maribor Gregorjem Pivcem ter nekdanjim "Kanglerjevim" podžupanom in arhitektom Tomažem Kanclerjem.

V Ljubljani je vnovičen boj že napovedal Zoran Janković, tradicionalno se mu bo nasproti postavil Miha Jazbinšek. Med kandidati pa bo tudi Damjan Damjanovič, ki si je širšo prepoznavnost pridobil kot žirant v bitkah talentov. Damjanovič je sicer član SDS, a bo na volitvah nastopil kot neodvisen kandidat. Kandidature si menda želi tudi Martina Valenčič, ki je želela kandidirati tudi na zadnjih predsedniških volitvah.

V devetih slovenskih mestnih občinah, brez največjih Ljubljane in Maribora, je doslej napovedanih bolj malo kandidatur za župane, ki jih bomo v Sloveniji volili 5. oktobra letos. Med aktualnimi župani teh občin so vnovično kandidaturo doslej napovedali župani Ptuja, Kranja, Nove Gorice, Murske Sobote in Slovenj Gradca.

Šrot v boj za peti mandat?

Za celjskega župana je trenutno napovedana le ena kandidatura. Napovedal jo je predsednik celjske območne organizacije SD Stane Rozman, ki je tudi direktor Pokrajinskega muzeja Celje. Na prvem mestu je zanj izvedba strategije gospodarstva v Celju do leta 2020.

Ali bo aktualni celjski župan Bojan Šrot, ki občino vodi že četrti mandat, spet kandidiral, bo znano predvidoma konec poletja, neuradno je slišati, da se bo za mandat potegoval vnovič.

V Mestni občini Velenje za zdaj še nihče ni napovedal kandidature za župana na oktobrskih lokalnih volitvah. O tem, ali bo aktualni župan Bojan Kontič iz SD, ki občino vodi šele prvi mandat, ponovno kandidiral, bo javnost pravočasno obveščena, so povedali na velenjski občini.

V Kranju za enkrat dva kandidata

Nekaj več dogajanja je v gorenjski prestolnici. V mestni občini Kranj je kandidaturo za župana zaenkrat javno napovedal nekdanji direktor Toyote Slovenija Boštjan Trilar, ki vodi novoustanovljeno stranko Več za Kranj. Da se bo potegoval za svoj četrti mandat na čelu občine, je na vprašanja medijev sicer že večkrat odgovoril tudi aktualni kranjski župan Mohor Bogataj.

V Mestni občini Nova Gorica je kandidaturo na lokalnih volitvah doslej napovedal dosedanji župan Matej Arčon, prav tako pa tudi Miran Mullner (SNS) in Gregor Veličkov (Verjamem), ki je svojo srečo preizkušal že na predčasnih parlamentarnih volitvah. Nekdanja Arčonova tekmica iz stranke SD Darinka Kozinc in nekdanji novogoriški župan Mirko Brulc sta za STA odločno zanikala, da bi razmišljala o možni kandidaturi. Se pa iz iste stranke neuradno omenja Andrej Miška, ki si je s sedanjim županom v sporu zaradi propadlega projekta RCERO.

Ostale politične opcije skrivajo svoje kandidate, ljudje pa ugibajo, ali bo srečo ponovno poskusil tudi nekdanji novogoriški župan Črtomir Špacapan, ki je kandidiral na vseh dosedanjih lokalnih volitvah, v zadnjih letih pa tudi večkrat spremenil politično stranko, ki je podprla njegovo kandidaturo.

Na Ptuju se obeta zanimiva bitka

Na Ptuju bi letos znalo biti precej pestro v bitki za župana, saj marsikdo meni, da bi po treh zaporednih mandatih kazalo v mestni hiši narediti spremembe. Aktualni župan Štefan Čelan, ki je dolgo skrival svojo odločitev, je ta teden za STA potrdil, da se namerava vnovič potegovati za župansko mesto. Ker njegova LDS bolj ali manj vegetira, nekateri njeni pripadniki v mestu pa se selijo v Stranko Mira Cerarja, se je tokrat odločil kandidirati s podporo občanov, ki jim bo ponudil tudi svojo listo kandidatov za občinske svetnike.

Že pred časom pa je odločno v boj za županski stolček ob podpori SD jasno zakorakala Vlasta Stojak, nekdanja direktorica območnih služb zavoda za zaposlovanje na Ptuju in v Mariboru. Njen program temelji na edinstvenosti najstarejšega slovenskega mesta in je usmerjen v njegov vsestranski razvoj, saj je po njenih besedah dovolj različnih obljub.

V največji svetniški skupini SDS svojega kandidata še niso razkrili, tudi druge etablirane stranke za zdaj adutov ne razkrivajo. Kandidaturo je ob morebitni podpori občanov napovedal gledališki režiser Samo M. Strelec, njegov gledališki kolega in stand up komik Tadej Toš, ki se ga je večkrat omenjalo v tej zvezi, pa je ta teden za STA to zanikal. Svojega kandidata bi lahko dali tudi vstajniki iz Osvobodilnega gibanja Ptuj, že pred časom je o tem glasno razmišljal njihov predstavnik Aleksander Rimele.

V Mestni občini Murska Sobota je zdajšnji župan Anton Štihec potrdil, da bo kandidiral, o sodelovanju oziroma podpori strank pa se še dogovarja. Nazadnje je sicer kandidiral s svojo Modro listo. Imena morebitnih drugih kandidatov za župane v Murski Soboti za zdaj niso znana.

Popovič zaenkrat brez konkurence

Za vnovični mandat se bo v Mestni občini Koper po vsej verjetnosti potegoval dosedanji župan Boris Popovič, ki je na zadnjih volitvah prejel več kot dve tretjini glasov. Popoviča sicer bremeni nepravnomočna triletna zaporna kazen zaradi prodaje občinskih zemljišč na Srminu. Če bo višje sodišče potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, na katero se je Popovič pritožil, pa bi v Kopru utegnili naknadno še enkrat izbirati župana. Popovičevih protikandidatov zaenkrat ni na spregledu, v javnosti je neuradno zaokrožilo le ime notarke Polke Bošković.

V Mestni občini Novo mesto ni še nihče uradno napovedal svoje županske kandidature. Župan Alojzij Muhič, ki je občino vodil zadnja dva mandata, pa je napovedal, da ne namerava več kandidirati.

V Mestni občini Slovenj Gradec se bo po izkušnjah v zadnjih letih za županski stolček verjetno potegovalo več kandidatov. Aktualni župan Andrej Čas, ki je vodenje občine od Matjaža Zanoškarja prevzel spomladi 2012 po nadomestnih županskih volitvah, je potrdil, da se bo kot neodvisni kandidat vnovič potegoval za župansko mesto ob podpori Slovenjgraške liste, pri tem pa ne izključuje dogovorov o podpori še s kom.

Da o kandidaturi za slovenjgraškega župana razmišljata, vendar pa odločitev še ni padla, sta povedala prejšnji slovenjgraški župan Zanoškar, nazadnje član skupine nepovezanih poslancev v DZ, in Ksandi Javornik. Javornik je kandidiral na nadomestnih volitvah marca 2012, a v drugem krogu volitev izgubil proti Času. Nedavno je postal član Stranke Mira Cerarja, po zmagi stranke na državnozborskih volitvah pa je Javornikovo razmišljanje o županski kandidaturi v Slovenj Gradcu še nekoliko bolj intenzivno, je dejal. 

V slovenjgraškem mestnem odboru SD, ki ima trenutno največ svetnikov v mestnem svetu, imajo evidentirana tri imena, vendar bo odločitev o kandidatu za župana predvidoma znana do začetka septembra, je povedal vodja mestnega odbora SD Hinko Kašnik.