Kdo živi v poslanskem stanovanju

DZ pričakuje pojansilo od poslanca PS Matjaža Zanoškarja.

Objavljeno
27. januar 2014 20.45
mpi*Koalicija
STA
STA

Ljubljana – Državni zbor je poslanca PS Matjaža Zanoškarja zaprosil za pojasnilo v zvezi s poročanjem medijev, da v poslanskem stanovanju v Ljubljani večinoma živi njegov sin, medtem ko Zanoškar prejema nadomestilo za ločeno življenje.

V DZ poudarjajo, da bi bil poslanec dolžan prijaviti svoje otroke v službenem stanovanju, če ti v njem dejansko prebivajo.

Da poslanec prejema nadomestilo, so za STA potrdili tudi v službi za odnose z javnostjo DZ.

Kdo v resnici živi v stanovanju poslanca, DZ ne preverja, saj za to ni zakonite podlage, so zapisali. To izhaja že iz določb stanovanjskega zakona in najemne pogodbe, ki določata razlog, zaradi katerega je najemnik dolžan najemodajalcu omogočiti vstop v stanovanje enkrat na leto, in sicer zaradi preverjanja pravilne uporabe stanovanja.

Po oceni DZ sicer ni sporno, da v službenem stanovanju poslanca živi njegov sin. Je pa poslanec skladno z najemno pogodbo dolžan prijaviti svoje otroke v službenem stanovanju, če v njem dejansko tudi živijo. Vendar pa naj bi, izhajajoč iz sklenjene najemne pogodbe, poslanec Zanoškar v najetem stanovanju živel sam, so zapisali v DZ. Prav tako poslanec ni zaprosil za soglasje lastnika za oddajo v podnajem.