Kje dopustuje slovenski politični vrh?

Razpeti so med morjem, gorami in domom, a kot kaže, še vedno najraje dopustujejo ob hrvaški obali.

Objavljeno
07. avgust 2016 19.05
Posodobljeno
08. avgust 2016 06.00
S. H., K. B.
S. H., K. B.
Ljubljana – Ameriški predsednik Barack Obama z družino tradicionalno letuje na ameriškem otoku Martha's Vineyard, angleška kraljica Elizabeta II. tradicionalno avgusta, septembra in del oktobra dopustuje v zasebni počitniški rezidenci na gradu Balmoral, japonski premier Shinzō Abe pa je teden dni igral golf v prefekturi Jamanaši. Papež Frančišek julija in avgusta ne bo zapustil Vatikana, bo pa imel zelo malo obveznosti, nemška kanclerka Angela Merkel pa je morala julija zaradi terorizma dvakrat prekiniti dopust v svojem počitniškem domu severno od Berlina. Kje pa dopustujejo slovenski politiki?

Sredi julija so se začele parlamentarne počitnice, v času katerih državni zbor in njegova delovna telesa navadno ne zasedajo. V poslanske klopi se bodo vrnili prvega septembra. Dopustovati je ta teden začela tudi vlada, ki je kljub temu opravila eno dopisno sejo. Ministre in nekatere politike smo zato spraševali, kdaj, kam in s kom se odpravljajo na dopust. Večina je bila v svojih odgovorih skromna.

Državni vrh počiva ob morju

Predsednik republike Borut Pahor bo kot ponavadi nekaj dni preživel z družino v svoji počitniški hiši v Umagu. Miro Cerar, predsednik vlade, bo svoj predvidoma dvotedenski dopust izkoristil avgusta, kot po navadi v naravi in večinoma v obmorskem okolju. Ta čas bo namenil počitku in branju literature, za kar med letom zaradi natrpanega urnika nima dovolj časa. Premier je sicer na počitnicah na Malti.

Njegov strankarski kolega in predsednik državnega zbora Milan Brglez je prvi del svojih prostih dni preživel na Hrvaškem s partnerko. Za drugi del še se ni dokončno odločil, kam ga bo pot zanesla. Najverjetneje v slovenske gore, ki jih bo prehodil prav tako s partnerko in prijatelji.

Aktivni prosti trenutki

Dejan Židan
, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter predsednik SD, letos koristi tri tedne dopusta. Prvega je preživel aktivno, saj je prehodil različne dele Slovenije, drugega bo z družino preživel na Jadranu, tretjega pa doma, kjer ga čakajo nekatera hišna opravila.

Podoben dopust si je zamislila tudi Alenka Bratušek, poslanka v skupini nepovezanih in predsednica Zavezništva socialno-liberalnih demokratov. Poletje večinoma preživlja delovno, v nekaj prostih dneh julija se je odpravila na morje, trenutno je v slovenskih gorah, čaka pa jo še nekaj dni dopusta. Tudi Tone Peršak, minister za kulturo, se je odločil za kombinacijo hribov in morja. Prejšnji in ta teden je na dopustu, večino časa bo preživel v Istri, nekaj dni pa tudi v hribih. Ministrska kolegica Irena Majcen, ki skrbi za okoljski resor, počitnice prav tako preživlja delno v slovenskih gorah, kot že veliko let do zdaj, delno pa doma. Doma bo večino časa preživela Ljudmila Novak, predsednica NSi, saj ima kmetijo, na kateri se vedno najde veliko dela. Nekaj oddiha pa si bo z možem privoščila tudi na hrvaški obali. Njen strankarski kolega Matej Tonin, vodja poslanske skupine NSi, bo dopust z družino preživel na Hrvaškem, in sicer na otoku Krku.

Boris Koprivnikar, minister za javno upravo, bo odšel z družino na enega od dalmatinskih otokov. V bližini bo počitnikovala še ministrica za obrambo Andreja Katič, ki bo, tako kot v zadnjih letih, z družino v kampu. Tudi ministra za zunanje zadeve in delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Karl Erjavec in Anja Kopač Mrak, bosta z družinama na morju v Istri. Ministrica bo prosta vsaj dva tedna, morda še več.

Slovenske gore

Ministrica za notranje zadeve, Vesna Györkös Žnidar, bo šla v slovenske gore, kjer že tradicionalno dopust preživlja Janez Janša, predsednik SDS. Minuli vikend se je s strankarskimi kolegi povzpel na Triglav, kjer se je končal gorniški tabor dr. Henrika Tume, ki so ga sicer začeli v Lepeni. Dopust bo nadaljeval v okolici Bovca, kjer ima počitniško hišo. Nekaj dopustniških dni je že konec julija preživel v Beneški Sloveniji, kjer je prav tako plezal. Sredi prejšnjega meseca je bil v Clevelandu na obisku tamkajšnje slovenske skupnosti, na republikanski konvenciji in sestanku izvršnega odbora mednarodne demokratske zveze, katere član je.

Ljubo doma

Nekateri politiki so si izbrali zelo skromen dopust. Franc Jurša, vodja poslanske skupine Desus, bo tri dni dopustoval na Gorenjskem, prav toliko na Bizeljskem, preostale dni pa bo v domači Prlekiji. Ves dopust bo doma preživel Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, prav tako Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje, ki bo dva prosta tedna preživela na domačem vrtu.

Nekateri skrivnostni, drugi še načrtujejo

Luka Mesec
, vodja poslanske skupine ZL, bo dopustoval šele septembra, in sicer na morju. Za Alenko Smerkolj, ministrico za razvoj in kohezijo, ki je tudi v funkciji ministrice za finance, še ni jasno, če ji bo uspelo iti na dopust, saj opravlja kar dvojno ministrsko funkcijo. Načrtuje pa dopust na morju v družbi svoje družine. Gorazd Žmavc, minister brez listnice za Slovence po svetu, je prejšnji teden že bil na dopustu, a si bo ta mesecu vzel še nekaj prostih dni. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo, in Goran Klemenčič, minister za pravosodje, pa svojih dopustniških načrtov nista razkrila.