Klavdija Markež domnevno prepisala 70 odstotkov magistrske naloge

Demokracija: Poleg diplomske naloge Jerneja Ladinka naj bi prepisovala še iz uradnih gradiv.

Objavljeno
09. april 2015 19.15
Klavdija Markež
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Državni zbor se je danes seznanil z odstopom šolske ministrice Klavdije Markež, ki je nepreklicno odstopila tudi od poslanske funkcije.

Tednik Demokracija poroča, da naj bi Klavdija Markež prepisala kar 70 odstotkov svoje magistrske naloge. Zaradi plagiatorstva ji grozi odvzem naziva magistra. Iz osnutka poročila komisije na fakulteti za državne in evropske funkcije, kjer je magistrirala, pa izhaja še, da je bil del njene naloge tudi  brez navedbe vira, s čimer so bili kršeni akademski standardi. Markeževa ima sedaj 30 dni časa, da odgovori na začasne zaključke fakultete. Nato bo senat fakultete sprejel končno odločitev.

Po ugotovitvah Demokracije, ki je sama pregledala magistrsko nalogo, naj bi bilo ta sestavljanka različnih drugih del.  »Ugotovili smo, da Markeževa ni prepisovala le od Jerneja Ladinika, pač pa, da je naloga zlepljenka najmanj dveh gradiv. Obstaja tudi domneva, da so vmesni deli prepisani iz tretjega dela, vendar doslej tega (še) nismo ugotavljali,« piše Demokracija.

Markeževa naj bi tako po navedbah tednika kot lastne ugotovitve navajala še dele besedila iz dokumenta Regionalni razvojni program statistične regije Podravje.

Dekan kranjske Fakultete za državne in evropske študije Matej Avbelj je za 24ur.com povedal, da so bili o novih dejstvih obveščeni šele danes in jih še niso preverili.