Klemenčič: Spremembe zakona o izvrševanju kazenskih sankcij pripravljene, vendar ne zaradi Bavčarja

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je v TV klubu na POP TV povedal, da je predlog sprememb že pripravljen.

Objavljeno
31. januar 2015 21.29
Goran Klemenčič, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije v Ljubljani, 7. januarja 2014
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Spremembe zakona so začeli po ministrovih besedah pripravljati kmalu po nastopu mandata, ker je to znan problem in izhaja iz neke kulture, ko različni poklici ne opravijo povsem domače naloge. Že dolgo časa znano in za sodni postopek neprimerno bolj problematično je izogibanje posameznim procesnim dejanjem, udeležbam na glavnih obravnavah, kot v primeru Ivana Zidarja, je povedal Goran Klemenčič in zatrdil, da sprememb niso pripravili zato, ker se poskuša Igor Bavčar izogniti prestajanju kazni, piše STA.

Po besedah tožilke Blanke Žgajner zakonodaja omogoča odlaganje prestajanja kazni v nedogled. Potrebna bo sprememba zakonodaje na primer tako, da z dnem vročitve poziva na prestajanje kazni obsojenec dobi status zapornika, je predlagala.

Minister je napovedal, da bodo v enem mesecu pripravili tudi spremembe zakona o kazenskem postopku, pri katerih bodo upoštevali nekoliko strožji nemški model. Načrtujejo tudi s tem povezane spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

»Na eni strani je skrb za zdravje bolnika, na drugi strani pa je presoja, ali se je ta bolnik sposoben udeležiti neke obravnave, oditi na prestajanje kazni in tako naprej,« je pojasnil Klemenčič in dodal, da po dostopnih podatkih zdravstvo ni povsem opravilo svojega dela, saj več kot polovica opravičil pride na sodišče na nepravih obrazcih.

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik nasprotuje temu, da bi lahko vsak lečeči zdravnik izdajal potrdila za potrebe sodišča. Zavzema se za vzpostavitev mreže referenčnih centrov, ki bi izdajali vsa potrdila, ki jih obdolženec, priča, potrebuje za potrebe sodišča in zgolj ta bi bila relevantna. V primeru Bavčar po njegovih besedah manjka preveritev, ali je zdravstveno stanje obsojenca takšno, kot trdi lečeči zdravnik.

Bavčarjeva zdravnica Metka Zorc je ponovila svoje stališče, da je Bavčar tako bolan, da potrebuje nujen operativen poseg, ki ga bodo izvedli prihodnji teden. Generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj pa je zatrdil, da bi bil Bavčar ob prihodu na Dob ustrezno oskrbljen preko zdravniške službe, če bi se pokazalo, da je njegovo zdravje ogroženo.

Bavčar, ki bi v torek moral začeti prestajati zaporno kazen na Dobu, namreč tja ni prišel zaradi hospitalizacije v izolskem Medicorju. Odredba za privedbo nekdanjega predsednika uprave Istrabenza v zapor sicer ostaja v veljavi, Bavčar pa je medtem vložil novo prošnjo za odlog prestajanja kazni.