Ko policisti predsedniku vlade preiščejo prostore

Notranja ministrica vztraja, da nikogar ne obveščajo o preiskavah. Obvestili so Brgleza in premiera Cerarja.

Objavljeno
12. marec 2015 18.13
Alenka Bratušek nekdanja predsednica vlade in poslanka stranke ZaAB v Ljubljani, Slovenija 22.oktobra 2014.
Peter Jančič, Z. P., notranja politika
Peter Jančič, Z. P., notranja politika

Ljubljana – »Policija nikogar vnaprej ne obvešča, da se bodo izvedle hišne preiskave,« je notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar danes zavrnila kritiko premiera Mira Cerarja, da bi ga morala policija obvestiti o preiskavi njegovih prostorov.

Predsednik vlade Miro Cerar dvomi, ali so bile dramatične hišne preiskave povezane z nekdanjo premierko Alenko Bratušek, v katerih je sodelovalo 22 kriminalistov in pet policistov, smiselne, saj bi lahko, denimo, vlado Nacionalni preiskovalni urad po Cerarjavem mnenju preprosto prosil za dokumentacijo in bi jim vse predali.

Današnja trditev ministrice, da o preiskavah prostorov nikogar ne obveščajo, ker o tehtnosti razlogov za preiskavo odloča sodnik in pri tem ni prostora za politiko, pa je bila netočna. Prav tako je bilo netočno, da Cerar ni bil obveščen, ko je policija v sredo zjutraj začela preiskovati prostore vlade. Da nameravajo opraviti preiskavo v prostorih državnega zbora, so policisti predsednika zbora Milana Brgleza (SMC) in generalno sekretarko Uršulo Zore Tavčar obvestili pred vstopom v parlament, smo v parlamentu izvedeli že v sredo.

Cerar je bil obveščen

Podobno so že v sredo zjutraj o tem, da nameravajo preiskati prostore vlade, iz policije obvestili tudi premiera Mira Cerarja in generalnega sekretarja vlade Darka Krašovca, so nas danes opozorili z notranjega ministrstva in policije. »Vedno tik pred začetkom preiskave obvestimo predstojnike, to od nas zahteva zakon. Ta postopek v ničemer ni bil drugačen kot običajno,« je pojasnil predstavnik policije Drago Menegalija. Iz kabineta premiera so popoldne sporočili, da je Cerarja o »hišni« preiskavi Krašovec obvestil ob 8.32 zjutraj, kriminalisti so nameravali preiskati prostore generalnega sekretarja, ki pa je prevzel prazne in zato ni bilo kaj preiskovati in njegove namestnice. Bili so tudi v prostorih premiera, a so hitro odšli, ko so izvedeli, da so bili računalniki ob prevzemu oblasti nove vlade očiščeni podatkov iz preteklosti.

Podobno so ravnali že, ko je državni zbor vodil Pavel Gantar (Zares) in je policija s preiskavo v prostorih parlamenta preverjala posle poslanca Srečka Prijatelja (SNS). Gantar je bil, ko so kriminalisti prišli, ravno na poti v Makedonijo in sekretarka ga je o dogajanju obvestila, ko je stopal v letalo. »Če so bili predstojniki obveščeni, je bil postopek pravilen,« je danes dejal Gantar in dodal, da premier ne sme pričakovati, da ga bodo obveščali že dan prej.

Gantar je dodal, da je to, če je preiskava res poteka le zaradi tega, ker se je Bratuškova sama predlagala za komisarko in potem v vladi glasovala zase, izgubljanje časa preiskovalcev, ker to ni kaznivo. »Ni lepo, je pa v politiki običajno,« je opozoril nekdanji predsednik državnega zbora.

Nič posebnega v EU

Po raziskavi, ki jo je v času dilem ob Srečku Prijatelju za državni zbor pripravila Romana Novak, je v drugih evropskih državah za policijsko preiskavo v parlamentu kljub sodnemu dovoljenju pogosto treba pridobiti še soglasje ali predsednika parlamenta ali celo vseh poslancev. Izjema od tega pravila je, če gre za sume hujšega kaznivega dejanja ali neposredno nevarnost za življenje in zdravje ljudi.

V primeru Bratuškove, ki jo policija sumi zlorabe položaja, za kar bi jo lahko doletelo največ leto zapora, ne gre za sum najhujšega kaznivega dejanja. Poslanci ali državni svetniki izgubijo mandat, če so pravnomočno obsojeni na več kot pol leta zapora. Zadnji je bil državni svetnik Franc Kangler, ki je bil pravnomočno obsojen na sedem mesecev zapora. Sodbo je vrhovno sodišče razveljavilo, a svetniškega naziva to Kanglerju ni vrnilo. Mandat je večina poslancev lani za krajši čas odvzela tudi Janezu Janši, a je odločitev ustavno sodišče zadržalo in Janšo vrnilo v parlament.