Ko poslanec Gorenak zastavlja vprašanje premieru, si pripelje publiko v parlament

Poslanec SDS je v DZ problematiziral nakup 1350 kondomov za azilante, kar je sprožilo vročo razpravo med njim in Cerarjem.

Objavljeno
20. marec 2017 16.49
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Redna poslanska vprašanja na začetku marčne seje državnega zbora  predsedniku vlade Miru Cerarju so se med zastavljanjem vprašanja poslanca SDS Vinka Gorenaka sprevrgla v banalno kvantanje, zakaj vlada nabavlja kondome in fina mila in šampone za azilante, če bi lahko nabavljala navadna mila. Besedni dvoboj med premierom in poslancem SDS je bil intenzivnejši kot običajno, razlog pa lahko poiščemo v dejstvu, da je Gorenakov nastop na balkonu velike dvorane državnega zbora spremljala skupina občanov, ki so obiskali parlament na povabilo Gorenaka. Ker je poslanec kršil pravila nastopanja, ga je predsendik DZ Milan Brglez tudi opozoril, naj spoštuje predpisano proceduro.

V 25 letih slovenske parlamentarne demokracije se je je že dodobra uveljavilo pravilo, da na začetku vsakokratne seje državnega zbora zastavijo poslanci predsedniku vlade štiri vprašanja, od tega pripadajo opoziciji tri. V tem obdobju se je institut zastavljanja vprašanj premieru, ki je medijsko najbolj zanimiv in s tega vidika tudi medijsko pokrit, uveljavilo nepisano pravilo, da poslanci, ki zastavljajo vprašanja, skušajo predsednika vlade z njimi vreči iz ravnotežja, ga dobiti na levi nogi in to le z enim samim ciljem - pokazati in dokazati, da premier ni dober predsednik vlade.

Mirna Gorenakova publika

Ko je poslanec SDS Vinko Gorenak spraševal, zakaj da vlada nabavlja prefino milo za azilante, med njegovimi obiskovalci ni bilo zaznati nobenih emocij. Tudi, ko je očital vladi, da je za migrante nabavila 1350 kondomov, in tako porabi za azilante po 1963 evrov, medtem ko je minimalna plača 660 evrov, minimalna pokojnina za polno delovno dobo 440 evrov, ni bilo med obiskovalci čutiti večjega vznemirjenja. Morda jim je bilo malo mar za špetir v veliki parlamentarni dvorani, so pa imeli lepo priložnost opazovati, v kaj se je spremenila slovenska politika.

Uvodoma je Gorenak vprašal, ali je Slovenija pripravljena na nov migrantski val, glede na grožnje, ki jih v zadnjem času izreka predsednik Turčije Recep Erdogan, da bo odprl meje za sirske in ostale begunce. Pri tem je poslanec SDS spomnil na vse predloge, ki so jih predlagali, pa jih je nato Cerarjeva vlada z zamikom in prepozno povzela. Ob tem je Gorenak opozoril, da ima vlada težave z dejstvi, ta pa so, kot je dejal poslanec, da je z razpisi kupovala potrebščine, ki da so ali preveč luksuzne ali nepotrebne.

Preveč luksuzna žajfa za azilante

Ko se je Cerar obregnil ob kondome, češ, zakaj mu Gorenak sploh zastavlja takšno vprašanje in da bo rajši ohranjal višji nivo, se je začela kanonda s poslančeve strani - verjetno vzpodbujena tudi z nekaj dest pari očmi obiskovalcev, ki so ga spremljali z balkona. »V začetku je nastalo malo nerodne situacije, ko sem govoril o kondomih, pa mislim, da je gospod predsednik mislil, da se hecam«, je dejal Gorenak in nadaljeval: »Glejte, v javnem naročilu ministrstva za notranje zadeve piše, da ste naročili in kupili 1350 kondomov za migrante. Oprostite! Oprostite!« Gorenak je nato vladi še očital, da vlada za azilanta porabi 1963 evra, medtem ko je minimalna plača 660 evrov.

»Namesto luksuzne "žajfe", po domače povedano ali mila, lahko kupite tudi navadno milo. Namesto luksuznega šampona, lahko kupite navaden šampon. Lahko postavite kakšen star televizor v njihovo stanovanje, ne pa da na javnem razpisu zahtevamo za njih LCD televizor z diagonalo 81 centimetrov, ki ga nima tričetrt slovenskih državljanov, ki to plačujejo,« je poentiral poslanec SDS. Gorenak je protestiral, da vlada očitno ima denar za azilante, za državljane Slovenije pa ne, zaključil pa je, da ni nobenega razloga, da bi kupovali na račun davkoplačevalcev kondome za azilante.

Cerar: SDS se ukvarja s kondomi, mi z resnimi zadevami

Na tej točki Cerar ni ostal dolžan in je Gorenaku navrgel: »Očitno se vi in vaša stranka ukvarjate s kondomi, mi pa se ukvarjamo z resnimi zadevami.« Nato je premier dodal, da si kot politik prizadeva za strpno in solidarno državo in ne takšno, kot jo zagovarja Gorenak, da bi zavračala ljudi, ki potrebujejo pomoč in bežijo pred nasiljem vojne v strahu za svoje življenje. Takšna Slovenija, je dejel Cerar »enostavno ni več moja Slovenija in si za tako Slovenijo nikoli ne bi prizadeval.« Premier je tudi zanikal, da bi po nepotrebnem kupovali luksuzne potrebščine za azilante. »Ni res, da kupujemo luksuzne zadeve za begunce. Normalno pa je, da morajo imeti tudi milo, da se umijejo in da morajo imeti osnovne potrebščine,« je argumentiral Cerar.

Cerarjeve besede so še bolj podžgale poslanca, ki je premieru zabrusil: »Kondome kupujete vi, mi se z njimi ne ukvarjamo. Vi ste jih naročili in vi ste jih plačali. Ne govorite mi zdaj, da se mi s tem ukvarjamo. Saj lahko kupite navadno milo, a zakaj mora biti parfumsko milo. Lahko kupite navadno zobno pasto, zakaj mora biti tista, ne vem kako fina. S kondomi pa le nehajte.«

Ko se je poslancu SDS iztekel čas za vprašanja, je Gorenak pred balkonom, s katerega je odličen razgled nad veliko dvorano DZ, pričakal obiskovalce, ki jih je pripeljal v Ljubljano.