Mramorjev odstop ni zamajal koalicije

Če bi sodili po prvih odzivih dveh ključnih partnerjev SMC v vladi, lahko ocenimo, da bo koalicija mirno prestala Mramorjev odstop.

Objavljeno
13. julij 2016 16.32
vidic/podpis koalicijskega sporazuma
Zoran Potič
Zoran Potič

Odstop ministra za finance je presenetil predstavnike slovenske politike, v koalicijskih strankah Desus in SD so bili o premierovi potezi obveščeni tik pred novinarsko konferenco, po prvih odzivih pa Mramorjevo slovo ne bo pretreslo koalicije.

»Odstop v nobenem primeru ne ogroža koalicije,« je predsednik SD Dejan Židan najbolj nazorno opisal položaj koalicije, v katerem se je znašla po odstopu ministra za finance Dušana Mramorja. Ali pa izjava predsednika Desusa Karla Erjavca, da po njegovi presoji Mramorjevo slovo ne bo vplivalo na stabilnost vlade.

Oba koalicijska predstavnika nista hotela špekulirati o njegovem nasledniku, ker je to vprašanje v pristojnosti predsednika vlade Mira Cerarja. Dejstva, da je bila za začasno finančno ministrico imenovana ministrica za kohezijsko in evropsko politiko Alenka Smerkolj, ne bi smeli spregledati. Še zlasti zato ne, ker imajo o njej mnogi v koalicijskih strankah dobro mnenje.

Špekulacije o nasledniku

Iz poteka dogodkov je razvidno, da je odstop Dušana Mramorja potekal kontrolirano in da so bili v premierovem krogu in v stranki o tem vnaprej obveščeni. Kdo bi lahko prevzel vodenje finančnega ministrstva, še ni jasno, je pa Cerar povedal, da je že začel iskati kandidate, tako da bi novega ministra za finance lahko dobili že konec avgusta. V strankarskih kuloarjih pa pravijo, da je treba biti pozoren na imenovanje Smerkoljeve za začasno finančno ministrico, ki je bila pred politično kariero v SMC zaposlena v NLB.

Po hodnikih parlamenta je bilo že slišati, da bi lahko bil kandidat za Mramorjevega naslednika predsednik programskega sveta Aleksandar Kešeljević, ekonomist in svetovalec predsednika vlade. Vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer o njem ni hotela špekulirati, ker da je izbor kandidatov za ministre premierova naloga, je pa dejala, da je kljub vsemu v Sloveniji veliko oseb, ki so pripravljene žrtvovati svoje dobro ime in osebni mir, da se izpostavijo in naredijo nekaj dobrega za državo.

Pomirjujoče tone so včeraj pošiljali tudi iz druge največje koalicijske stranke, Desusa. Franc Jurša je dejal, da se za usodo vlade ne boji, bolj ga skrbi, ali bo Cerarju uspelo najti ustreznega Mramorjevega naslednika. Erjavec je Mramorjev odstop zelo obžaloval: »Lahko rečem, da ga bomo pogrešali, ne glede na to, da je trd sogovornik in pogajalec. To vam lahko povem iz prve roke, ko je šlo za vprašanje regresa upokojencev in pokojnin. Vlada je izgubila močnega ministra.«

Opozicija v nizkem startu

Drugačni toni so prihajali iz vrst opozicije. Vodja poslanske skupne NSi Matej Tonin je prepričan, da je z Mramorjevim odstopom padla kraljica aktualne vlade, zato da je le še vprašanje, kdaj bo padel tudi kralj oziroma Miro Cerar. Po njegovem je s tem koalicija do konca oslabljena, in ker so pred Slovenijo številni zahtevni izzivi, bi bilo najbolj smiselno, tako Tonin, na predčasnih volitvah izvoliti novo vlado, ki bo kos nalogi.

V SDS ne verjamejo, da so za Mramorjev odstop krivi osebni razlogi. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je prepričan, da se je to zgodilo zaradi pritiskov, pri prihodnjih proračunih pa bo treba, tako Tanko, »poplačati račune, ki so vladi omogočili nastop mandata«. Prvak SDS Janez Janša je namreč zapisal, da prihaja čas končnih bilanc, ker da se »hiša, zidana na pesku nepoštenih volitev, po dveh letih besedičenja in kitenja s tujim perjem sesuva v prah«.

Predsednica Zavezništva Alenka Bratušek prav tako ne verjame, da so za Mramorjev odstop krivi osebni razlogi, tudi Luka Koper po njenem ni ključna, »pač pa nekaj bistveno večjega«. Kaj bi to bilo, ni pojasnila. V ZL pa si želijo, da bi z novim finančnim ministrom dobili tudi bolj socialno politiko vlade. Slovenija beleži rast, prebivalci pa od tega nimajo nič, še menijo v ZL.