Koalicija danes o »protikriznih« ukrepih

Koalicija še ni usklajena, a dogovor je blizu. SLS: prej v Bruselj kot pred državljane?

Objavljeno
06. maj 2013 00.31
Tanja Starič, Zoran Potič, notranja politika
Tanja Starič, Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Po današnji odločitvi državnega zbora o usodi sprememb ustave na področju referenduma se bo na Brdu pri Kranju sestal vrh koalicije. Usklajevali se bodo o naboru težko pričakovanih protikriznih ukrepov, o katerih bo v četrtek odločala vlada in jih nato poslala v Bruselj.

Med ukrepi so predvidoma tudi tako imenovani krizni davek (verjetno odstotek od neto plače), davek na nepremičnine, postopen dvig DDV, prodaja državnih deležev v Telekomu in NKBM, manj denarja za občine in novi rezi v javnem sektorju. Vlada načrtuje še spodbude gospodarstvu; med velikimi projekti, ki naj bi jih začela, omenjajo zlasti hidroelektrarne na srednji in spodnji Savi. O ukrepih, zlasti davčnih, v koaliciji še niso usklajeni, vendar so, kot pravijo, že blizu dogovora.

Opozicijska SLS je včeraj popoldne sporočila, da se ji zdi neverjetno, da o ukrepih doma še ne vemo ničesar, čeprav bo dokument v četrtek potoval na sedež evropske komisije. SLS in NSi sta se zvečer na sestanku pri Bratuškovi strinjali z njenim predlogom, da bo v torek z vladnim programom seznanila poslance. Vendar dogovora o tem zaradi nasprotovanja SDS po naših informacijah ni bilo. SLS zanima tudi, kaj namerava premierka narediti s »pregrešno« dragimi milijardami evrov, ki si jih je izposodila na ameriškem trgu. Boji se namreč, da bo ta denar porabila za kupovanje socialnega miru.

Kaj bo vlada poslala v Bruselj?

Koalicija je načrtovala, da v Bruselj ne bo poslala samo nacionalnega reformnega programa in programa stabilnosti, ampak tudi sporočilo, da je spremenila ustavo - vanjo vpisala fiskalno pravilo in popravila referendumska pravila. Po včerajšnjem pogovoru predsednikov strank je jasno, da se to ne bo zgodilo.

PS bo danes verjetno predlagala preložitev glasovanja o referendumskih pravilih. Ni še znano, ali bo stopila korak nazaj tudi SDS, ki je zahtevala odločanje o fiskalnem pravilu. Odločitev bo sporočila do danes opoldne.