Koalicija Demos 2.0 kot SZDL, vendar ne več pod okriljem ZK, ampak SDS

Zbor za republiko prvi korak do zavezništva. Razvita mreža strank, civilne družbe in medijev za ponovni prevzem oblasti.

Objavljeno
26. februar 2016 19.32
Slovenija Ljubljana 28.01.2012 - 5 izredna seja. Na sliki Ljudmila NOVAK in Janez JANSSA. Foto: Leon VIDIC/DELO
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Desne politične stranke po »traktorski revoluciji«, ki so jo sprožili v Šenčurju zaradi prebežnikov, stopnjujejo sodelovanje. Demos 2.0 bi se lahko začel kovati že v ponedeljek v Celju na Zboru za republiko, kjer bodo po dolgem času skupaj nastopili Janez Janša, Ljudmila Novak in Marko Zidanšek.

Predstavniki slovenske desnice so po zadnjih volitvah poleti 2014 padli v stanje depresije, saj je SDS izgubila že tretje volitve zapovrstjo, pri čemer je izgubila okoli 100.000 volivcev, NSi je napredovala le za odtenek, SLS pa je celo izpadla in parlamenta. Na volitvah 2014 so stranke slovenske desnice dobile sporočilo, da je slovenska pomlad, ki se je manifestirala v Demosu, dokončno uvela.

S prihodom množic prebežnikov minulo poletje in rastočo nestrpnostjo do tujcev, se je začelo spreminjati najprej razpoloženje prebivalcev Slovenije, hkrati pa so začele naraščati ambicije desnih strank, ki je v obratnem sorazmerju s padanjem popularnosti vlade SMC, Desus in SD.

Demos ne pomeni nič

Prvak SDS Janez Janša je pred kratkim ob 27. obletnici SDS, pri čemer jo on sam vodi že skoraj 23 let, znova izrazil željo po oblikovanju druge republike. Da bi to dosegli, je dejal, bo treba oblikovati zavezništva in oblikovati »politični lok po vzoru Demosa.« Po republiki 2.0 se kot obliko možnega političnega zavezništva vse bolj utrjuje ime Demos 2.0. Ideja, kot je mogoče razbrati iz odzivov (podprl jo je vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin), pridobiva vse več pristašev. Dekan Fakulete za uporabne družbene vede Matej Makarovič meni, da je možno obuditi Demos. »Tisti, ki bodo šli na volitve v nekem širšem zavezništvu, bodo imeli pomembno prednost, a to velja na splošno, za leve in za desne. Retorika obujanja Demosa pa z vidika povprečnega današnjega volivca ne pomeni nič več, zato sama po sebi nima kakšnega posebnega učinka,« meni Makarovič.

Profesor filozofije na Filozofski fakulteti in politični analitik Igor Pribac se strinja, da lahko nastane nov Demos, a če bodo nastajale pod okriljem SDS, to nikakor ne bo novi Demos. »Tedanji je bil koalicija avtohtonih političnih strank, bodoče stranke bodo le sateliti SDS. Politična kultura v Sloveniji je resda nizka, a ne tako zelo, da tega volivci ne bi prepoznali. Nekaj politično sprevrženega je, če vrh ene stranke na svojem zasedanju ugotovi, da je zaželen nastanek sorodnih strank in tako rekoč napove njihov nastanek. Bolj kot novi Demos bo nova koalicija podobna nekdanji SZDL pod nespornim vodstvom ZK oz. SDS. S to odločitvijo Janša mnogim potezam, ki ga približujejo času titoizma, dodaja še eno,« še ugotavlja Pribac.

Novo zavezništvo

Kdo vse bi se povezoval v koalicijo, ki bi lahko na prihodnjih volitvah tvorila zmagovito kombinacijo. Ponedeljkov skupni nastop treh predsednikov strank Janeza Janše (SDS), Ljudmile Novak (NSi) in Marka Zidanška (SLS) bo prvi po več kot letu dni. Zidanšek, ki je iz Celja in bo na nek način tudi gostitelj dogodka, srečanju (še) ne pripisuje tega pomena. »Ne gre še za Demos, se pa bomo tri različne stranke srečale na migrantski zgodbi. Je pa res, da bo mogoče prišel čas za vzpostavitev nove politične platforme, ki bo na prvo mesto postavljala slovenske državljane,« pravi Zidanšek. Janša je do novih političnih projektov tudi bistveno spremenil stališče. Poleti 2013 poskusi ustanavljanja novih strank na desni niso bili dobornamerni, sedaj pa je spoznal, da potrebuje zaveznike in celo dopušča možnost, da bi dobili novo stranko. Pomembno vlogo pri kovanju desnega zavezništva bi lahko odigrala nova stranka, ki jo napoveduje Aleš Primc, predsednik Odbora 2014 in član upravnega odbora in programskega sveta novega medija Nova24TV, ki nastaja pod okriljem SDS.

Po uspehu na nedavnem referendumu je Primc napovedal ustanovitev gibanja za družinske vrednote. Ko bi se organizacijsko utrdili na področju celotne Slovenije, pa je napovedal še ustanovitev stranke. Proces ustanavljanja bo odvisen od datuma volitev. Aleš Hojs, tesni sodelavec Primca pri ustanavljanju Nove24TV, pravi, da nova stranka ne bo nikogaršnji satelit. » Kolikor poznam Primca, bo to zelo avtonomna stranka,« meni Hojs, ki še ni opustil možnosti, da bi na jesenskem kongresu NSi znova kandidiral za predsednika te stranke. Ljudmila Novak je do novega zavezništva bolj hladna od Tonina. Pravi, da je NSi že dokazala, da je sposobna sodelovati z vsemi strankami, z ustanavljanjem novih strank pa se ne ukvarjajo in se jih tudi ne bojijo.

 


Nekdanji član in poslanec SDS in dober poznavalec razmer na desnici Ivo Hvalica meni, da projekt Aleša Primca ne more uspeti, ker bo nagovarjal že prepričane na skrajni desni. Na desnici bi po njegovem morala nastati stranka, ki bi bila konzervativno liberalna in pomaknjena bolj proti sredini. »Na desnici je prostor za novo stranko, to je znano že nekaj časa, a trenutno ne vidim nič resnega. Tudi pri stranki, ki jo snuje Aleš Primc, ostaja resen dvom, da ne gre za avtonomno iniciativo, ampak projekt nekoga drugega. Od manifestacij pred sodiščem, kjer je Primc bil izjemno angažiran v podporo Janezu Janši, je težko trditi, da njegova stranka ne bo satelit SDS,« še meni Hvalica.

Pohod na oblast

In zakaj bi lahko bile prihodnje volitve v znamenju rasti strank z desnim profilom? Po hladnem tušu pred dvema letoma je uspelo SDS s pomočjo zaveznikov aktivirati del slovenske populacije, ki je nezadovoljna s pravosodjem. Za ta del je poskrbel Odbor 2014, ki ga vodi Primc. Tu je tudi zavezniška civilno-družbena organizacija VSO, ki jo vodi Hojs, ki je sicer član NSi, a sodeluje v strokovnem svetu (nekakšni vladi v senci) SDS. Ta skrbi za ohranjanje spomina na tradicije slovenske osamosvojitve. Pod okriljem VSO so organizirali tudi postroj svojih uniformirancev. In nenazadnje je prevzel vodenje Zbora za republiko, ki je odigral pomembno vlogo pred volitvami 2004, ko je zmagala SDS, France Cukjati. Slednji je tudi predsednik sveta SDS, ki predstavlja najvišji organ stranke med kongresoma. Skupno vsem omenjenim je, da so izjemno aktivni pri ustanavljanju nove televizije Nova24TV. Demos 2.0 se izrisuje koalicija SDS, NSi, SLS in nova stranka, ki ima civilno-družbeno podporo v Odboru 2014, VSO in Zboru za republiko ter tu je še medij, ki ga Janša umešča med ključne projekte za vrnitev na oblast. Janša je namreč večkrat poudaril, da so doslej izgubljali volitve tudi zaradi nenaklonjenosti medijev.