Koalicija enotno podprla Kolar Celarčevo

O interpelaciji ministrice za zdravje danes še niso razpravljali.

Objavljeno
06. september 2016 20.43
SMC - Sestanek koalicijskih partnerjev
Sandra Hanžič, Ma. F.
Sandra Hanžič, Ma. F.

Ljubljana - Na srečanju koalicije z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc je koalicija potrdila, da je enotna in da vsi podpirajo ministrico, je v izjavi dejal premier Miro Cerar.

Kot je dejal Cerar, je ministrica predstavila celovit načrt z ukrepi, ki jih bosta vlada in državni sprejela v prihodnjih mesecih za izboljšanje situacije v zdravstvu. Po njegovih besedah je bilo sicer na tem področju že veliko narejenega, zdaj pa je čas za gledanje naprej. »Danes smo potrdili, da je naša koalicija enotna in da vsi podpiramo našo ministrico. Si pa vsi želimo, da bi vse ključne spremembe - zakoni, ki so se pripravljali s številnimi deležniki - bili že v parlamentarni proceduri v prihodnjih mesecih.«

O interpelaciji še niso razpravljali

»Danes na koalicijskem srečanju nismo razpravljali o interpelaciji zoper zdravstveno ministrico, ker je za to še prezgodaj. Za to bo še veliko časa. Koalicijski sporazum seveda veleva, da v takšnih primerih skupaj enotno podpremo ministra,« je še dejal premier. Za oceno, ali bosta poslanca SMC, ki sta zamrznila članstvo v stranki, zaradi dogajanja v Luki Koper, kršila koalicijski sporazum, je še prekmalu, ocenjuje Cerar. V poslanski skupini
ima Gašperšič veliko podporo, omenjena dva poslanca, pa želita čas za dodaten razmislek, kar pa je po Cerarjevem mnenju legitimno. Glasovanje je še daleč in zato premier verjame, da bodo do njega dosegli enotnost.

Predstavila načrte

Ministrica za zdravje je predstavila svoje načrte za jesen. Ta mesec poteče notifikacija na predlog prepovedi uporabe tobačnega zakona, 19. septembra gre tako ta zakon na vlado, oktobra pa v parlament. Takrat bo vlada spremenila tudi zakon o zdravstveni dejavnosti, kjer sistemsko urejajo podeljevanje koncesij, dovoljenj za delo, priznavanje kvalifikacij, to je v skladu s koalicijsko pogodbo. V nadaljevanju bodo sprejeli še nekatere druge zakone: o varnosti in kakovosti v zdravstvu, o upravljanju zdravstvenih zavodov in pa o pacientovih pravicah, v katerem bodo bolj vsebinsko opredelili pravilnik za upravljanje čakalnih vrst.

Urejeno bo tudi področje zavarovanja in financiranja. Sistemski zakon, ki bo vseboval rešitve za pravice in obveznosti zavarovancev ter ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, bo sprejet še v tem letu, zdaj pripravljajo zaključna izhodišča. Vseboval bo tudi novi način financiranja. Kako zahteven in obsežen je, ministrica dokazuje tudi s tem, da ni bil sprejemenjen vse od leta 1992.

O uporu zdravnikov in njihovi nenaklonjenosti pri uveljavitvi opisanih sprememb, ministrica pravi, da se z deležniki, to so koordinacija zdravniških organizacij, zdravniško zbornico in zdravniškim društvom, še usklajujejo. Na zadnjih srečanjih so zbližali stališča, zato verjame, da bodo spremembe tudi uspešno uveljavili.

Proti javnemu spopadanju

»Ministrica ni bila na zagovoru, ampak je predstavljala aktivnosti do konca leta. Stališče SD je, da sedaj ni čas, da se napada ministrico,« je jasen Dejan Židan, predsednik stranke. Zato so pozvali koalicijske partnerje in zdravniške organizacije, da tvorno sodelujejo do konca leta.

V SD še vedno podpirajo koalicijsko usmeritev in namere ministrice, da bi krepili javno zdravstvo ter povečanje učinkovitosti in transparentnosti v slovenskem zdravstvu. Zato je bil predmet koalicijskih pogovorov tudi ta, kako javne zavode narediti bolj učinkovite.

»Najpomembneje je urgentno skrajševati čakalne vrste, sam pa se bojim, da brez dodatnega denarja ne bo šlo,« je priznal Židan. Pred tednom dni sem se srečal s predsednikom zdravniške zbornice in sem mu povedal, »da je čas, da se do konca leta bojne sekire enostavno zakopljejo, ker imamo vsi isti cilj - da naredimo vse, da bo oskrba pacientov v državi boljša.« Poudaril je še, da bo prišlo tudi obdobje ocenjevanja njenega dela.

Židan je o iskanju sredstev za krajše čakalne dobe dejal, da je »potrebno pogledati, ali je možno zdravstveno blagajno očistiti nekaterih obremenitev, ki niso del zdravstva in so relikt preteklosti. Pri ZZZS ni nobene potrebe, da svoja sredstva deponira, ampak jih naj aktivno usmerja v zdravstvo. Če bo denarja tudi potem premalo, pa verjamem, da bodo koalicijske stranke podprle tudi iskanje dodatnega denarja znotraj proračuna.«

Žmavc: Treba je podpreti enotnost koalicije

Desus je zelo občutljiv na učinkovitost zdravstvene politike in zdravstva v celoti, vendar so po današnjem srečanju ocenili, da je treba podpreti enotnost koalicije in koalicijske pogodbe, pojasnjuje Gorazd Žmavc, član izvršnega odbora Desus. Na nek način skušajo podpreti koalicijo, po drugi plati pa je današnji razgovor dal zaključek, da mora ministrica jeseni dati rešitve na mizo. V njihovo pripravo pa mora vključiti vse strokovne organizacije, zdravniško društvo, zdravniški sindikat in zdravstveno blagajno. Desus bo sicer enotno podprl ministrico, saj nameravajo spoštovati koalicijsko pogodbo, je še napovedal Žmavc.