Koalicija je trdna, vlado rušijo »akterji«

Cerar brani Mramorja in Brenčičevo. Erjavca so pri kritiziranju vlade posneli prijatelji in to nesli medijem.

Objavljeno
25. januar 2016 19.59
Redna seja Državnega zbora - Miro Cerar in Gregor Krajc 25.januarja 2016 [Državni zbor,parlament,Miro Cerar,Gregor Krajc,predsedniki,vlada]
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Potem ko je predsednik vlade Miro Cerar minuli teden prevzel odgovornost za finančnega ministra Dušana Mramorja, ko ni sprejel njegovega odstopa, je danes sporočil, da ima pri njem vso podporo tudi ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič.

Majo Makovec Brenčič poleg dodatkov za stalno pripravljenost bremenijo tudi neupravičene sejnine, ko je vodila svet zavoda v okviru Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) od leta 2010 do 2013. Računsko sodišče je v revizijskem poročilu ugotovilo nepravilnosti pri izplačevanju sejnin. Člani zavoda so poleg predpisanih sejnin prejemali tudi plačilo za delo na sejah, kar je po mnenju računskega sodišča v nasprotju s predpisi. Direktor Nakvisa Ivan Leban pojasnjuje, da so izvedli dva popravljalna ukrepa od treh, tretjega, da bi morali vrniti del sejnin, pa ne, ker je ocenil, da bi svetnikom članom Nakvisa s tem kršili ustavno pravico do plačila za opravljeno delo.

Ne bo odstopila

Na to stališče se je postavila tudi ministrica Brenčičeva, ki misli, da gre v njenem primeru za opravljeno delo, zato ni podlage za vračilo izplačanih sejnin (okoli 19.000 evrov v treh letih vodenja sveta zavoda), ker sta se tako opredelila svet Nakvisa (takrat ga ni več vodila) in tudi direktor agencije. Zato ministrica za izobraževanje ne namerava podati odstopa. Iz kabineta predsednika vlade Mira Cerarja so prav tako sporočili, da Brenčičeva pri njem še naprej uživa zaupanje.

Medtem ko se je Brenčičeva zagovarjala zaradi neupravičeno izplačanih sejnin, je Cerar poslancem, ki jih je zanimalo, zakaj je vzel v bran Dušana Mramorja, ne pa nekdanje ministrice za izobraževanje Stanke Setnikar Cankar (odnesli so jo previsoki honorarji), dejal, da ni vsaka etična napaka enako težka in da jih je treba presojati v »kontekstu različnih dejavnikov.« Kot prvo, je dejal premier, se je Mramor opravičil, kot drugo pa, da je nepravilnosti pri dodatkih za stalno pripravljenost odkrila njegova vlada, kar dokazuje, »da sledijo zavezam o uveljavljanju pravne države in etičnosti«.

Prisluškovanja Erjavcu

V težavah bi se lahko znašel tudi prvak Desusa Karl Erjavec. V javnosti se je znašlo prisluškovalno gradivo zasebnega pogovora, ki je nastal dan po predčasnih volitvah julija 2014. Iz tega gradiva lahko razberemo, da Erjavec novi vladi oziroma Cerarju, ko se koalicijska pogajanja še niso začela, ni pripisoval dolge življenjske dobe.

Po 17 mesecih Erjavec pravi, da je zaradi posnetkov vesel in žalosten hkrati. Vesel je, ker lahko vsa javnost sliši, da tudi ko ima zasebne pogovore, odločno zagovarja interese upokojencev. Razočaran pa je, ker je nekdo iz prijateljske družbe posnel pogovor med kosilom in to nato uporabil, da bi oslabil sedanjo vlado.

Prvak Desusa je dodal, da ga usoda vlade danes ne skrbi, ker da bo vlada delala še naprej. »Se pa dogajajo prognoze – ne da bomo imeli težave v koaliciji, ampak da bo celotno javno mnenje negativno nastrojeno in da bodo mnogi akterji poskušali rušiti vlado. Prejšnji teden sem se zagovarjal zaradi hiše, da sem jo financiral iz črnih fondov, zdaj se bom moral zaradi zasebnega kosila. Očitno v Sloveniji ni nobenih meja več,« je komentiral Erjavec najnovejše napade nanj in na koalicijo. Tudi prvak SD Dejan Židan meni, da je koalicija zavezana delati štiri leta.