Koalicija ni podprla novele PS in SD o ZUJF

Državni zbor zavrnil opozicijsko novelo. Vsi pa strinjajo, da so popravki ZUJF nujni in jih pričakujejo do jeseni.

Objavljeno
18. julij 2012 14.31
Posodobljeno
18. julij 2012 14.53
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Kot smo napovedovali, je državni zbor s 37 glasovi za in 45 proti sklenil, da opozicijska novela zakona za uravnoteženje javnih financ, s katero bi odpravili znižanje pokojni nekaj več kot 26.000 upokojencem, ni primerna za nadaljnjo obravnavo. V PS so napovedali zbiranje podpisov za ustavno presojo.

Koalicisjke stranke pa bodo, kot že znano, do jeseni sprejemale predloge popravkov, ki jih varčevalni zakon, kot koalicija tudi priznava, potrebuje. Šušteršič je pred glasovanjem pojasnil, da bi podpora noveli pomenila 60 milijonov evrov stroškov proračuna, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Z novelo zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF)  so poslanci opozicijskih Pozitivne Slovenije in SD želeli spremeniti del zakona, ki posega v pravice nekaterih skupin upokojencev ter predlagali vrnitev pravice do pokojnin iz proračuna in do letnega dodatka za upokojence.

Za novelo sta sicer poleg poslancev PS in SD glasovala še poslanka DeSUS Marjana Kotnik Poropat in nepovezani poslanec Ivan Vogrin.

Poslanke SD AndrejA Črnak Meglič je med razpravo dejala, da je člen zakona po njenem mnenju dvojno selektiven, saj razlikuje med vsemi upokojenci in tistimi, ki se jim pokojnina delno sofinancira iz proračuna. Pa tudi »evidentno protiustaven«. Po njenem mnenju je krivično, da breme nosi manj kot pet odstotkov upokojencev.

Finančni minister Janez Šušteršič pa je opozoril, da proračun v pokojninsko blagajno letno nakaže 1,4 milijarde evrov, od tega 440 milijonov za pokojnine, ki ne temeljijo na vplačanih prispevkih. Minister poudarja, da zakon ne znižuje pokojnine nobenemu upokojencu, ki ne prejema vsaj povprečne pokojnine in dodaja, da so se pripravljeni pogovarjati o morebitnih popravkih zakona, če so »kje posegli preveč«, a predloga opozicije niso podprli, saj bi že v letošnjem letu pomenil 60 milijonov evrov stroškov proračuna.

Kristina Valenčič iz Državljanske liste je med razpravo dejala, da predloga opozicije ne bodo podprli, ker bo izničil učinke varčevalnega zakona in povzročil nova nesorazmerja. Vlado pozivajo, naj do septembra pripravi predloge za popravke zakona, sicer jih bodo predlagali sami, morda tudi v sodelovanju z opozicijo.

S tem se strinjajo tudi v DeSUS-u in stranki SLS, kjer pričakujejo popravke do jeseni.