Koalicija rešena, a težav še ni konec

Analitiki se strinjajo: Za zaplet z ministrico Komelove kriv nerazrešen spopad za vodenje Pozitivne Slovenije.

Objavljeno
14. februar 2014 23.29
 Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – S podpisom koalicijske pogodbe so se načeloma končala politična trenja v vladnem četvercu. Toda po prisilnem odhodu ministrice za Slovence po svetu je veliko vprašanje, ali se napetosti zdaj ne bodo preselile v parlament, kamor prihaja Tina Komel.

Tina Komel je namreč že druga ministrica PS, ki je morala predčasno odstopiti, hkrati pa sodi, tako kot Stanko Stepišnik, v krog ustanovitelja stranke Zorana Jankovića.

Tudi tretji član PS v vladi, minister Roman Jakič, bo odstopil, ko bo – če bo – zoper njega vložena pravnomočna obtožnica. Vse to zagotovo ne vpliva dobro na razmere v stranki, ki je že od imenovanja vlade Alenke Bratušek brez uradnega predsednika.

Ravnanje Komelove, ki ni hotela odstopiti, je javnost in očitno tudi Bratuškovo presenetilo. Ministrica je bila v vladi komaj opazna, poleg tega so takšni primeri precej redki. »V Italiji je danes odstopil predsednik vlade, ker ni imel več podpore svoje stranke. Njegov komentar pri tem je bil: Hvala vsem, ki so mi pomagali. Tako dolgoletni politik. Ministrici PS v odstopu, ki je mislila, da je nezamenljiva, Letta daje lekcijo iz pozitivnega razmišljanja,« na parlamentarne običaje opozarja politični analitik Igor Pribac.

Nobenega dvoma ni, da je njenemu nasprotovanju zahtevam predsednice vlade botroval Zoran Janković, ki je konec koncev tudi javno povedal, da ministrici ni treba popustiti Erjavčevemu »trgovanju z resorji«. Nerazrešeni spor med ustanoviteljem stranke in premierko je torej znova zamajal položaj Bratuškove.

»Predsednica vlade in največje stranke v njej ima težave na obeh frontah. Ker jih ima v stranki, jih ima še več v koaliciji. Znotraj PS poteka tektonska prelomnica, ki ločuje teren Bratuškove od terena Jankovića. Premierka ima za zdaj prepričljivo premoč. Zavest, da njeno rušenje pomeni tudi rušenje lastnega poslanskega statusa, gotovo prispeva k pridobivanju podpore med poslanci PS. A takšno zavezništvo ne bo dovolj,« ocenjuje Pribac.

Tempirana bomba

Tudi politični analitik Matevž Tomšič se strinja, da gre v zgodbi pravzaprav za odraz notranjih trenj v PS in sklepa, da je v tej rundi zmagala Bratuškova: »Očitno je, da se tisti, ki odločajo na levici, poskušajo Jankovića odkrižati, in sicer najprej tako, da ga osamijo, se pravi, da izločijo njegove privržence v stranki. S tem se seveda zmanjšuje njegova politične teža in možnosti, da ponovno 'prevzame' stranko na kongresu. On je zdaj pri tem precej pasiven. Če bo s takšno držo nadaljeval, se jim ga bo dejansko posrečilo znebiti.«

Zoran Janković je sicer v zadnjih dneh izrecno podprl Komelovo, izjavil pa je tudi, da ni nobenih razlogov, da bi zaradi vložene ovadbe odstopil Roman Jakič. Sicer pa javno ne nasprotuje politiki Alenke Bratušek. Zato je zdaj ključno vprašanje, kaj se bo dogajalo v poslanski skupini PS, kamor se bo preselila Tina Komel.

Vodja poslancev PS Jani Möderendorfer je po četrtkovi seji sveta stranke, na kateri so ministrico prisili k odstopu, zagotavljal, da bo Komelova »tvorno in kvalitetno sodelovala«. Vendar se poslanci, ki so se sicer zavili v molk, zavedajo, da se bodo razmerja sil v skupini spremenila in da bo to vplivalo na odločanje. Še zlasti zaradi načina, kako je morala oditi neubogljiva ministrica, in zato, ker je njeno mesto dobesedno izsilil Karl Erjavec.

Koalicija ima v parlamentu 49 glasov, v poslanski skupini PS pa so že trije poslanci, Jožef Kavtičnik, Stanko Stepišnik in Peter Vilfan, ki veljajo za podpornike Zorana Jankovića.

Premierka je sicer danes ugibanja o težavah v poslanski skupini PS, torej tudi v vladi in v koaliciji, zavrnila: »Ne razumem, zakaj bi odhoda dveh naših ministrov lahko pomenila trenja v koaliciji. Tina Komel ne odhaja, ker bi delala slabo ali ker bi bila z njenim delom nezadovoljna, ampak zato, ker je Desus želel v tej vladi ohraniti dva resorja«.

Kongresa še ne bo

»Sam po sebi je bil zaplet s Komelovo razmeroma nepomemben. Če pa je kazalec tega, da se bo PS ukvarjala sama s seboj, je to zelo slaba volilna popotnica za stranko. Za PS in koalicijo sta ključni dve vprašanji: ali bo sposobna ponujati mikavno realno sliko prihodnosti in ali bo načelna in odločna glede vprašanj javne etike. Popuščanja pri slednjem ne bodo ostala brez posledic v podpori,« ocenjuje posledice zapletov v največji vladni stranki Igor Pribac.

A kaže, da v PS notranjih razmerij še ne bodo kmalu razčistili. Na vprašanje, kdaj bo sklican že napovedan, a preložen volilni kongres, Bratuškova danes ni odgovorila. Kongres PS bo tako »enkrat v času pred parlamentarnimi volitvami«.