Janša zatrdil, da je koalicija popolnoma usklajena glede varčevanja

Janša je sklical srečanje vlade s poslankami in poslanci vladne koalicije na temo rebalansa proračuna za leto 2012.

Objavljeno
06. maj 2012 20.41
Posodobljeno
06. maj 2012 20.41
Š. P., Mo. B.,  Delo.si
Š. P., Mo. B., Delo.si

Ljubljana - Poslanci in predsedniki koalicijskih strank so na nocojšnjem srečanju s predsednikom vlade Janezom Janšo dokončno uskladili stališča do zakona za uravnoteženje javnih financ ter rebalansa letošnjega državnega proračuna. »Koalicija je v popolnosti usklajena,« je po srečanju povedal Janša.

»To bo eno najpomembnejših odločanj v zgodovini te države,« je o proračunskih dokumentih, o katerih bo ta teden odločal DZ, dejal Janša. V skladu s tem bodo poslanke in poslanci glasovali na sejah delovnih teles in na plenarni seji DZ.

Janša je spomnil, da še obstaja nekaj možnosti za uskladitev ukrepov s sindikati, čeprav ne ravno velikih. Do določenih zbližanj je v času dolgih pogajanj po njegovih besedah sicer prišlo, a je še veliko razlik. Vnovič je poudaril, da se je koalicija pripravljena pogajati do zadnje minute, poroča STA.

Tudi Virant upa na dogovor s sindikati

Predsednik DZ in prvak Državljanske liste Gregor Virant še vedno upa, da je možen dogovor s sindikati. Je pa ta dogovor po njegovih besedah smiseln samo, če vlada dobi jasna zagotovila sindikalne strani, da ne bo referenduma in bo dosežen socialni mir.

Vodja vladne pogajalske skupine Andrej Vizjak je pred srečanjem v Ljubljani pojasnil, da je zadnja ponudba vodje koordinacije stavkajočih sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja vredna nadaljnjega truda za pogajanja. Zadnja možnost za dogovor vlade s sindikati bo v ponedeljek dopoldne.

Kot je dejal Vizjak, sta s Štrukljem našla tudi nekatere rešitve, o katerih velja dodatno razmisliti, jih preračunati in o njih spregovoriti na pogajanjih. Vsebine ponudbe Vizjak ni želel razkriti, bo pa koalicija danes odločila, če je ponudba zanje sprejemljiva. Tudi politična odločitev, ali je ta dogovor minimalna točka za vlado ali pa je to premalo, je po njegovih besedah pomembna.

Minister za izobraževanje Žiga Turk se boji, da zadnji predlog sindikatov »premalo naredi na plačah« in bo nastal pritisk na posamezne uporabnike, na normative v šolstvu, pritisk na znanost. Zato si želi, da bi poskušali na plačah narediti čim več, še navaja STA.

Želi si tudi, je dejal v izjavi novinarjem, da bi se glede sindikalnega predloga danes dogovorili, dejansko pa je po njegovem mnenju »absurdno, da bomo vse, kar bomo privarčevali na znanosti in kulturi, dali za povečane obresti«. Še bolj bistveno kot to, kar imajo danes na mizi, je torej po njegovih besedah uravnoteženje proračuna, zato predlaga, da poskušajo čim več narediti na plačah.

Erjavec poudaril, da se bo boril za upokojence

Karl Erjavec je v izjavi novinarjem vnovič poudaril, da se bo DeSUS boril za upokojence. Kot je pojasnil, so se v koaliciji na predlog DeSUS dogovorili za vložitev dopolnila glede rekreacijskega dodatka upokojencev, da pa se še »trdo pogovarjajo« glede številk. DeSUS namreč zahteva, da tisti upokojenci, ki prejemajo najnižje pokojnine, dobijo tudi rekreacijski dodatek, koalicija pa se dogovarja o višini dodatka glede na pokojnino.

Po Vizjakovih besedah se bodo pogajanja začela v ponedeljek ob 9. uri zjutraj, popoldne ob 15. uri pa se bo začela seja odbora DZ za finance, na kateri bodo obravnavali predlog zakona za uravnoteženje javnih financ. Do polnoči v ponedeljek je mogoče vložiti tudi dopolnila k zakonu. Koalicija se bo tako danes dogovorila o vseh dopolnilih, ki so rezultat njihovih strankarskih predlogov in rezultat pogajanj s sindikati.

V javnosti so sicer precej nezadovoljstva vzbudili predlagani ukrepi na področju družinske politike in socialnih transferjev, vendar pa je koalicija na teh področjih tudi s sindikati uspela bolj zbližati stališča.

Štrukelj je vladi danes očital zavajanje, s tem ko je poslala v Bruselj program stabilnosti, v katerem so zajeti tudi nekateri varčevalni ukrepi na področju standardov in normativov v izobraževanju. Vizjak je pojasnil, da je vlada v Bruselj poslala pač predlog zakona za uravnoteženje javnih financ, ki ga je sama potrdila, prav tako je imela rok, do katerega je morala program poslati. Gotovo pa bodo dodatno poslali tudi spremembe, če bo do njih prišlo, je zagotovil.